5 lichamelijke signalen van de menopauze

5 lichamelijke signalen van de menopauze, komt de overgang dichterbij? 

Als je informatie leest over de symptomen van de menopauze, is het belangrijk dat je weet en begrijpt dat deze symptomen kunnen verschillen van vrouw tot vrouw. Bepaalde factoren, zoals verschillen in dieet en voeding, algemene conditie en gezondheid, enz. hebben allemaal invloed op de manier waarop vrouwen de menopauze ervaren.

5 lichamelijke signalen van de menopauze, komt de overgang dichterbij

Toch zijn er best een paar ‘algemeenheden’ die je als mogelijke signalen van de naderende menopauze kunt zien. Hierna volgen 5 algemene lichamelijke symptomen die erop kunnen duiden dat de menopauze dichterbij komt

5 lichamelijke signalen van de menopauze

Langere menstruaties

Voor een vrouw die gewoonlijk korte menstruaties heeft van bijvoorbeeld 4 dagen, kan dit ineens een aantal dagen meer worden dagen. Wanneer dit gebeurt, kan het één van de symptomen zijn dat de menopauze nadert. Wanneer je merkt dat dit jou overkomt en je bent qua leeftijd achter in de veertig, dan is de kans groot dat dit een symptoom is van de menopauze.

Zwaardere menstruatie

Sommige vrouwen merken ook dat hun menstruatie nu zwaarder is dan normaal. Als dit jou overkomt en je maakt je zorgen, ga dan naar je huisarts. Het is verstandig om andere zaken, zoals een vleesboom of endometriose uit te sluiten. Is er lichamelijk niets te vinden, dan is de kans groot dat je zwaardere menstruatie te maken heeft met je naderende menopauze.

Spotten

Spotting is de situatie waarbij er kleine druppeltjes bloed naar buiten komen gedurende de tijd dat je menstrueert. Wanneer dit gebeurt, kan dit een teken zijn van de menopauze. Sluit eerst uit of je misschien ook zwanger zou kunnen zijn. Zolang je niet in de menopauze bent, kun je in theorie nog steeds zwanger worden. Gebeurt het vaker en zit je qua leeftijd achter in de veertig, dan kan het heel goed een teken zijn van de menopauze.

Onregelmatige menstruatie

Het is ook heel normaal dat je menstruatie onregelmatig wordt als de menopauze dichterbij komt. Ook hiervoor geldt: maak je je zorgen, ga naar je (huis)arts en praat erover. Laat andere mogelijke oorzaken uitsluiten, want er kan natuurlijk ook best iets anders aan de hand zijn.

Gebrek aan interesse in seks

Gebrek aan interesse in seks komt veel voor bij vrouwen in de menopauze. Dit komt deels doordat er nu minder plezier is bij seks. De oorzaak hiervan is dat tijdens de menopauze de oestrogeenspiegels afnemen, waardoor de vaginale wanden minder elastisch en dunner worden. Dit leidt uiteindelijk tot pijn of ongemak tijdens seks. Om dit probleem op te lossen, is er behoefte aan voldoende vaginale smering voor vrouwen die in de menopauze zijn en toch willen genieten van seks met hun partners.

5 lichamelijke signalen van de menopauze

Eigenlijk gebeurt er bij veel vrouwen het omgekeerde van wat er in de pubertijd gebeurde. In principe is het dus normaal, al betekent dat niet dat je er geen last van kunt hebben. Zeker ook als er psychische of mentale problemen bij komen. En het is allemaal ‘gewoon’ de leeftijd, oké, maar dat betekent niet dat je het moet bagatelliseren of negeren. Zeker niet! Er zijn voor veel klachten mogelijkheden om ze op te lossen of in ieder geval te verminderen. Dat kan door zelf kennis over je klachten op te doen, op bijvoorbeeld een site als deze. Je kunt ook met een (huis)arts praten over wat de mogelijkheden in jou geval zijn. En tegenwoordig zijn er ook mensen met een medische achtergrond die zich gespecialiseerd hebben in ‘vrouwen’ problemen.  

Plaats een reactie