Ben ik in de overgang?

Ben ik in de overgang? Hoe weet ik dat ik in de overgang ben?

Er zijn veranderingen die je wellicht hebt opgemerkt en die kunnen wijzen dat de overgang er nu toch echt aan zit komen. Een onderdeel van de overgang is de menopauze.

Je bent officieel in de menopauze als je gedurende 12 opeenvolgende maanden geen menstruatie meer hebt gehad en niet zwanger of ziek bent. Het is een normaal onderdeel van ouder worden. Doordat je vrouwelijke geslachtshormoonspiegels van nature afnemen naarmate je ouder wordt, kom je vanzelf in de overgang. Je eierstokken stoppen uiteindelijk met het vrijgeven van eicellen, dus je zult niet langer ongesteld worden of zwanger kunnen worden.

Ben je op weg naar de menopauze?

Je kunt maanden of zelfs jaren voordat je in de menopauze bent al veranderingen beginnen op te merken. Je kunt opvliegers en onregelmatige menstruaties hebben. Deze tijd wordt de perimenopauze genoemd.

Eigenlijk weet niemand precies wanneer de overgang begint, tenzij bij jou door een operatie je baarmoeder en eierstokken zijn weggehaald. Dan kom je direct in de overgang. Uitgaande van een normaal proces is het enige dat je kunt doen voldoende aandacht besteden aan hoe je je voelt en alert zijn op veranderingen. Wat het wat lastig maakt is dat symptomen sterk van vrouw tot vrouw kunnen verschillen. Sommige vrouwen hebben helemaal geen symptomen.

Ben ik in de overgang? Wat zijn de signalen?

Ben je op weg naar de overgang; veranderingen die opvallen.

Je menstruatie wordt onregelmatig.

Dit is het klassieke teken dat je op weg bent naar de overgang. Je bent vaker of juist minder vaak ongesteld. Het kan zijn dat je menstruatie zwaarder of lichter is. Ook de duur kan anders zijn dan dat je gewend was, in de zin van zowel langer als korter.

Wanneer je in de perimenopauze bent, is het lastig te voorspellen wanneer, en of, je weer ongesteld zult worden. En ook dan kan je menstruatie heel anders zijn dan dat je gewend was. Het is moeilijker om zwanger te worden tijdens deze fase, maar het is nog steeds mogelijk zolang je menstruatie hebt. Weet je zeker dat je geen kinderen (meer) wilt, zorg dan voor goede anticonceptie als je seksueel actief bent.

Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie die worden gebruikt om kanker te behandelen, kunnen je menstruatie ook onregelmatig maken. Ben je “officieel” in de menopauze (dus 12 maanden achter elkaar geen menstruatie) en begin je toch te bloeden, dan is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Je hebt opvliegers en nachtelijk zweten.

Opvliegers kunnen ervoor zorgen dat je je zonder duidelijke aanleiding ineens warm of heet voelt. Je huid kan dan erg rood worden. Ook kan je hart sneller gaan kloppen. En van het één op het andere moment kun je het dan ineens koud krijgen.

Nachtelijk zweten kun je zien als opvliegers die zich voordoen als je slaapt. Soms zijn ze zo intens dat je er wakker van wordt.

Net zoals zoveel symptomen van de overgang kunnen opvliegers en nachtelijk zweten sterk verschillen van vrouw tot vrouw. Ze kunnen 1 minuut of 5 minuten duren. Ze kunnen mild of ernstig zijn. Je kunt er aantal per uur hebben. Sommige vrouwen hebben ze wekelijks, anderen hebben ze nooit.

Ben ik in de overgang? Ik heb opvliegers en nachtelijk zweten

Bij sommige vrouwen blijft de last van symptomen lang aanwezig. Jaren nadat hun menstruatie is gestopt, houden ze klachten.

Als je opvliegers hebt, maar niet zeker weet of het verband houdt met de overgang, neem dan contact op met je huisarts. Sommige medicijnen en ook een paar medische aandoeningen kunnen opvliegers veroorzaken. Met een simpele bloedtest kan een huisarts kijken of je in de overgang bent of niet. 

Bij iedere drogisterij zijn ook thuistests te koop waar je door middel van je urine test of je in de overgang bent of niet. Veel zin heeft zo’n test voor veel vrouwen niet, omdat de uitslag niet zoveel zegt. Een negatieve uitslag zegt bijvoorbeeld niet meer dan dat niet kan worden aangetoond dat je in de overgang bent. Maar misschien ben je het gewoon wel.

Je hebt moeite met slapen.

’s Nachts wakker worden of moeite hebben met inslapen kan verschillende redenen hebben, maar als je normaal gesproken geen problemen hebt met slapen, kan dit een teken zijn dat je de overgang nadert. Soms wordt moeilijk slapen veroorzaakt door andere symptomen van de overgang, zoals nachtelijk zweten. Als slaapproblemen een tijdje aanhouden en je weet niet waarom, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan.

Ben ik in de overgang? Je humeurig voelen kan een signaal zijn

Je voelt je humeurig.

Veel dingen kunnen je humeur beïnvloeden, en dat omvat de verandering in je hormoonspiegels die rond de overgang plaatsvinden. Als je in het verleden angst of depressie heeft gehad, kunnen je symptomen tijdens de menopauze verergeren. Wat de reden ook is, je wilt je zo niet voelen. Zoek contact met een arts als je je meer dan een paar weken down bent. Samen kunnen jullie een behandeling kiezen om je je wat beter te laten voelen.

Je vergeet dingen.

Tijdens de middelbare leeftijd komt licht geheugenverlies veel voor. Dit geldt zowel voor vrouwen als ook voor mannen. Je kunt bepaalde woorden niet bedenken of je bent je autosleutels voor de zoveelste keer kwijt. Meestal is het niet erg. Vergeetachtigheid heeft veel meer oorzaken dan de overgang, zoals bijvoorbeeld stress. Ook hiervoor geldt: als je merkt dat je grote zorgen krijgt omdat je zoveel vergeet, neem contact op met je arts.

Je denkt anders over seks.

Sommige vrouwen zeggen dat ze minder geïnteresseerd zijn in seks of moeite hebben om opgewonden te raken als ze in de overgang zijn. Andere vrouwen zeggen dat ze meer genieten van seks en zich vrijer voelen omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over zaken als zwanger worden.

Tijdens de overgang kan de huid rond je vagina droger worden. Dan kan seks pijn gaan doen. Een glijmiddel kan dan helpen.

Je gaat anders denken over seks

Je hebt lichamelijke veranderingen.

Je kunt ook merken dat je haar en huid droger en dunner worden. Sommige vrouwen worden tijdens de overgang zwaarder. Het uiterlijk van je lichaam kan ook veranderen, zodat je meer vet rond de taille hebt en meer vet en minder spieren in het algemeen. Je kunt het ook wat moeilijker vinden om te bewegen, met stijve spieren of gewrichten die pijn doen. Het is juist dan heel belangrijk om actief te blijven. De kans is groot dat je wel harder moet werken om je kracht te behouden en in vorm te blijven.

Ben ik in de overgang of niet?

Tijdens de overgang kunnen zich nog veel meer symptomen voordoen die met de overgang te maken hebben. Download het handige schema hieronder om inzicht te krijgen in welke symptomen je hebt, hoe vaak je ze hebt en hoe intens je ze ervaart. 

Neem je overzicht mee als je op gesprek gaat met een arts. Goed inzicht in jouw situatie maakt het makkelijker uit te zoeken van welke behandeling jij waarschijnlijk het beste resultaat zult krijgen.

Naar Homepage

Plaats een reactie