De overgang en reukvermogen

De overgang en reukvermogen. Letterlijk van de ene op de andere dag ervaar je geuren ineens anders. Wist je dat verandering van je reukvermogen ook iets met de overgang te maken kan hebben?

Je kunt beter gaan ruiken, geuren anders gaan ervaren of ineens een afkeer krijgen van geuren die je eerder als “neutraal” bestempelde of misschien zelfs wel lekker vond ruiken.

Doordat je hormoonspiegel in de overgang verandert, kan ook je reuk of je beleving van geur gaan veranderen.

de overgang en reukvermogen, neus

De overgang en reukvermogen

Veel vrouwen hebben trouwens hun vruchtbare periode óók momenten dat hun reukvermogen gevoeliger is, bijvoorbeeld in de week ná de menstruatie ruiken ze meer en andere geuren. 

Dat is de week waarin je oestrogeen niveau snel stijgt.

Doordat je reukzin vrij plotseling verandert, kun je je er behoorlijk onzeker over gaan voelen, want je gaat ervan uit dat wat jíj ruikt, een ander óók ruikt en dat is natuurlijk maar de vraag. 

En bovendien: vroeger vond je de geur van koffie toch heel lekker, terwijl je er nu helemaal niet meer zo blij van wordt. Wat is er aan de hand?

de overgang en reukvermogen, koffie geur

De overgang en reukvermogen; oestrogeen

Reukvermogen is het vermogen om geuren te kunnen waarnemen en te herkennen. Van oestrogeen is bekend dat het de reukzin beschermt. 

Het is dan ook logisch dat een afname van oestrogeen gevolgen heeft voor het reukvermogen van een vrouw na de menopauze. 

Ook tijdens een zwangerschap zijn er veel vrouwen die met name in de eerste paar maanden van hun zwangerschap ineens een heel andere geurbeleving hebben [Bron]. Met dank aan het veranderende oestrogeen niveau in je lichaam.

Wat in november 2014 uit Braziliaans trouwens naar voren is gekomen, dat op élke leeftijd vrouwen doorgaans een beter reukvermogen hebben dan mannen [Bron].

In de geurkolven waardoor we ruiken blijken vrouwen veel meer cellen te hebben dan mannen. 

Waarom dit zo is, is niet duidelijk, maar interessant is het wel.

Opmerkelijk

Het is best wel opmerkelijk dat er helemaal niet zoveel recent wetenschappelijk onderzoek is gepubliceerd naar de overgang en reukvermogen. 

Goed kunnen ruiken is belangrijk voor je veiligheid. 

Stel je eens voor dat je niet zou kunnen ruiken dat je het gas hebt laten branden? Letterlijk levensgevaarlijk. 

En er is meer. Geuren kunnen onze emotionele beleving beïnvloeden. Geuren kunnen herinneringen oproepen en waarom zou dat voor vrouwen na de menopauze ineens niet meer belangrijk zijn?

Wierook stokjes
Vrouw in de doelgroep

De overgang en reukvermogen; aromatherapie

Er is wel enig onderzoek gedaan naar het effect van aromatherapie op vrouwen in de menopauze. 

Uit een onderzoek uit 2016 blijkt dat aromatherapie met lavendel een gunstig effect heeft op opvliegers [Bron]. De verklaring hiervoor is waarschijnlijk de kalmerende werking van lavendel. En opvliegers zijn dan wel niet gevaarlijk, je kunt er als vrouw toch flink last hebben. 

En als er dan zo’n milde, makkelijke en vriendelijke oplossing is, niet duur, geen bijwerkingen, waarom zou je het dan niet inzetten? Gewoon, ’s avonds voor je gaat slapen even een zakdoekje met lavendelolie. 

Als je het dan combineert met ontspannende oefeningen heb je kans dat je beter in slaap valt en ook beter doorslaapt. Genoeg rust is voor iedereen belangrijk, maar voor een vrouw in de overgang misschien nog  wel meer. Je hebt je energie immers hard genoeg nodig om te zorgen dat je op de been blijft?

Je leren ontspannen is sowieso belangrijk om de klachten die je tijdens de overgang ervaart beter te kunnen handelen. Heb je veel last van stress, dan is de kans groot dat je klachten verergeren [Bron]. 

Training Stress beheersing met de BONC methode, complete cursus digitaal

Stress beheersen via de B.O.N.C. methode

Wil je op een praktische manier iets aan je stress doen, kijk dan eens bij Training Stress beheersing via de BONC methode

Onderzoek

In 2006 is er ook een onderzoek onder Koreaanse vrouwen geweest. Hier kregen vrouwen een behandeling die bestond uit 8 keer (1 x per week) een combinatie van aromatherapie en massage van buik, rug en armen. 

De groep die deze behandeling kreeg, had aanmerkelijk minder last van opvliegers en depressieve klachten dan de controle groep. 

Het werd uit dit onderzoek alleen niet duidelijk of het positieve effect nu kwam door de aromatherapie, de massage of het feit dat bij de massage aromatische geuren als lavendel, rozengeranium, roos en jasmijn in amandel- en sleutelbloemolie werden gebruikt.

de overgang en reukvermogen, lavendelkaarsen en lavendel bloemen
Lavendel
de overgang en reukvermogen, jasmijn bloemen
Jasmijn

Wat het allemaal nog wat lastiger maakt, is dat opvliegers veel meer bij westerse vrouwen lijkt voor te komen dan bij oosterse vrouwen. 

Hoe dan ook. Het lijkt er in ieder geval op dat je als je veel last hebt van opvliegers je tenminste eens kunt proberen of lavendel of jasmijn of sleutelbloemolie je klachten vermindert.

Lavendel heeft een kalmerend effect [Bron], zo blijkt uit studie, dus heb je én opvliegers én ben je onrustig, probeer dan eens of lavendel aroma iets voor je is.

Zelf lavendelolie maken

Je kunt een flesje met lavendel extract kopen, maar je kunt ook relatief makkelijk zelf een flesje met lavendel olie maken. Wat je nodig hebt:

  • een afsluitbaar flesje
  • zonnebloemolie
  • lavendelbloemen
  • twee weken tijd

Doe de lavendelbloemen in het flesje, doe er zoveel zonnebloemolie bij dat de lavendelbloemen net onder de olie staan en wacht twee weken af. 

Keer het flesje iedere dag even om zodat de lavendelgeur zich goed aan de olie hecht. Doe ook zo om de dag de dop even van het flesje om geur te laten ontsnappen. 

Na twee weken hebben de bloemen hun geur afgegeven aan de olie. Zeef de bloemen uit de olie en klaar is je lavendelolie.

Gebruik hiervoor een oude theedoek of oud katoenen shirt, want die olie krijg je er maar moeilijk weer uit.

de overgang en reukvermogen, vrouw ruikt aan bloem

Winterolie

In de winter is het natuurlijk niet zo makkelijk om aan lavendelbloemen te komen en zonnebloemolie kun je ook zelf maken. 

Ik heb het in december geprobeerd. Wil je weten hoe het is gegaan? Lees het artikel: Eigen lavendelolie in december.

De overgang en reukvermogen; concentratieproblemen

Een ander probleem dat zich tijdens de overgang kan voordoen is concentratieproblemen of moeite met dingen herinneren. 

Ook hier kan gebruik van geuren je misschien helpen weer wat grip op de zaak te krijgen. 

Van rozemarijn is een onderzoek uit het Verenigd Koninkrijk bekend waaruit blijkt dat mensen die een aroma van rozemarijn complexere geheugentaken beter konden uitvoeren dan mensen die de geur niet roken [Bron].

ssentiële olie gestileerd flesje

Met name het feit dat de geuren rechtstreeks door je neus in je hersenen komen lijkt de werking van een geur als rozemarijn (maar ook de geur van lavendel) ten goede te komen. 

Medicijnen in pil vorm moeten eerst langs de lever en worden daar deels afgebroken. 

In hoeverre de verbetering van je geheugen blijvend is of hoeveel rozemarijn je moet gebruiken om effect te hebben, vermeldt het onderzoek jammer genoeg niet.

Naar Homepage

Plaats een reactie