De overgang in drie fasen

De overgang in drie fasen

Achtergrond informatie

De overgang in drie fasen. Iedere vrouw zal er op een bepaald moment mee worden geconfronteerd. De overgang wordt ook wel eens menopauze genoemd, maar dat is niet juist. 

Het woord menopauze is terug te leiden tot Oudgrieks en betekent eigenlijk ‘maand’ en ‘doen ophouden’. En dat is dan ook wat medisch wordt bedoeld: je laatste menstruatie. De menopauze is daarmee een moment.

een verwarrende tijd

De overgang is meer. We hebben het dan over de periode waarin je menstruatie minder frequent wordt, je lichaam je hormoonhuishouding nog maar eens een keer lekker overhoop gooit en je voortplantingssysteem haar ‘functie verliest’. 

Die hele periode rond de menopauze noemen we voor het gemak maar “De Overgang”.

De overgang bestaat uit drie fasen

Eigenlijk bestaat de overgang bestaat uit drie fasen:
1) PERIMENOPAUZE
2) MENOPAUZE
3) POSTMENOPAUZE

Alle fasen hebben hun eigen kenmerkende klachten en daar kun je flink last van hebben.

De overgang in drie fasen, baarmoeder en eierstokken

De overgang in drie fasen: klachten

Overgangsklachten kunnen typisch en niet-typisch zijn. Typische overgangsklachten hangen duidelijk samen met de overgang en zijn duidelijk terug te leiden tot veranderingen in je hormoonspiegel.

Typische overgangsklachten:

 • Opvliegers
 • Onregelmatige menstruatiecyclus
 • Nachtelijk transpireren

Niet-typische overgangsklachten zijn klachten die ook een andere oorzaak kúnnen hebben dat verandering in je hormoonhuishouding. Maar het kan dus echter ook heel goed zijn dat je klachten wel degelijk te wijten zijn aan veranderingen in je hormoonhuishouding. Dus is het tóch goed om er kennis van te nemen wat die klachten dan zijn.

Niet-typische overgangsklachten:

 • Slechter slapen, slapeloosheid
 • Toename van je gewicht
 • Hartkloppingen
 • Stemmingswisselingen
 • Hoofdpijn en migraine
 • Geheugenproblemen
 • Verlies van gevoel van eigenwaarde
 • Gevoelige borsten
 • Gevoel vaker te moeten plassen
 • Urine incontinentie bij hoesten of niezen
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Gewrichtspijn of stijfheid
 • Verhoogde kans op hartproblemen omdat je bloedsuiker en cholesterol veranderen

Het blijkt dat een hartinfarct bij vrouwen soms met andere signalen begint dan bij mannen het geval is. Waar moet je als vrouw extra op letten? 

Leest het artikel Vrouwen in de overgang en hartklachten

Op de site van de Hartstichting staat veel meer achtergrond informatie over vrouwen en hartproblemen. Als je daar meer over wilt weten, volg dan onderstaande link:

Hartstichting

De overgang in drie fasen, slapeloosheid

De overgang in drie fasen

Fase 1: de Perimenopauze

Start rond je 45e levensjaar, maar eerder komt óók best vaak voor.

Deze fase gaat vooraf aan de menopauze. In deze fase raakt  de voorraad eicellen die je hebt langzaam uitgeput. Je eierstokken beginnen hun functie te verliezen en zullen gaan stoppen met de productie van oestrogeen. Hierdoor raakt je hormoonhuishouding ontregelt. Deze periode kan jaren duren. Je kunt in deze periode in principe nog steeds zwanger raken.

Fase 2: de Menopauze

Meestal rond je 52e levensjaar.

Het criterium voor deze fase is dat je twaalf maanden achter elkaar geen menstruatie meer gehad hebt. Je voorraad eicellen is nu echt op en je bent niet vruchtbaar meer. Voor de productie van oestrogeen is je lichaam nu volledig afhankelijk van andere organen in je lichaam, zoals je bijnieren.

Fase 3: de Postmenopauze

Meestal rond je 57e levensjaar.

Een aantal klachten houdt nog lang aan nadat de laatste menstruatie is geweest. Het verstoorde evenwicht van je hormoonhuishouding kan nog lang voor klachten zorgen. De klachten kunnen wel langzaam maar zeker afnemen. 

Er komt echter ook wat bij: door de afname van collageen neemt de elasticiteit van je huid af (hierover verderop op de pagina meer), je haar wordt dunner en je lichaam maakt meer vetweefsel aan. Tot slot neemt de kans op osteoporose (botontkalking) en daarmee de kans op botbreuken toe.

Kans op botbreuken neemt toe

De overgang in drie fasen; wat kun je doen?

Elke fase heeft dus zo haar eigen “aardigheden” en sommige klachten kunnen in elke fase voorkomen. Op de diverse pagina’s van deze site kun je lezen wat specifiek is bij bepaalde klachten of problemen en wat je daar zelf aan kunt doen.

Heb je het idee dat je vast blijft lopen of kom je gewoon echt niet verder, ga dan naar je huisarts. Er is tegenwoordig best veel mogelijk om je klachten in ieder geval te verlichten. Door er mee rond te blijven lopen doe je uiteindelijk jezelf tekort en daar heeft niemand wat aan.

De overgang moet je zelf doen, maar dat betekent niet dat je allemaal alleen hoeft te doen

Plaats een reactie