De pH waarde van huid

De pH waarde van huid. Huidirritatie, droge huid, ouder wordende huid. Je huid kan veel problemen hebben. Soms helpt het veranderen van zeep of wasmiddel al een heleboel. Hoe kan dat?

De pH waarde van huid; even een stukje scheikunde.

Alle ons bekende stoffen hebben een zuurgraad. Om aan te geven hoe zuur een stof of product is, is de pH-schaal ontwikkeld. Met deze schaal heb je een manier om aan te geven hoe een zuur een bepaalde stof is. De zuurtegraad wordt gemeten op een schaal van 1 tot en met 14. De pH schaal is een logaritmische schaal. Dat betekent dat als je een stapje naar beneden gaat (of naar boven), dus bijvoorbeeld van 7 naar 6, dat dat eigenlijk een factor 10 is, dus dat je eigenlijk 10 stapjes zet.

pH waarde van huid, pH-schaal van zuur naar basisch

Zure stoffen

In het midden van de pH-schaal ligt de neutrale zuurgraad van 7. Een pH waarde onder de 7 betekent dat de stof zuur is. Een voorbeeld van een zure stof is citroenzuur, maar ook een groene appel (pH waarde rond de 3), een banaan (pH waarde rond de 5) of cola (pH tussen de 2 en 3). 

Basische stoffen

Een pH waarde boven de 7 noemen we basisch en daarbij moet je denken aan bloed (pH waarde rond de 8) zeep (pH waarde tussen de 9 en 11) en broccoli (pH waarde rond de 10). Basische stoffen voelen vaak een beetje glibberig. 

Voor beide kanten van de pH-schaal geldt dat stoffen daar gevaarlijk zijn voor mensen, zowel super zure producten als accuzuur als super basische producten als gootsteenontstopper zijn producten waar je heel voorzichtig mee moet zijn. 

Neutrale stoffen

Zuiver water heeft een pH waarde van 7. Het gemiddelde drinkwater in Nederland heeft een pH waarde tussen de 7 en 8 en is dus iets basisch [Bron}. Dat komt omdat er in drinkwater stoffen als kalk en natrium zijn opgelost. Haal je die stoffen er allemaal uit, dan heb je zuiver water met een pH waarde van 7.

pH waarde van huid, water is neutraal

Zuur en basisch kunnen elkaar opheffen. Als je een zure stof dus minder zuur wilt maken, moet je een basische stof toevoegen. 

De pH waarde van huid

Je huid heeft een zuurgraad van tussen de 4,5 en 5,5. Je huid is dus vrij zuur. Dat is ook de bedoeling, want één van de functies van je huid is je te beschermen tegen bacteriën en als bacteriën ergens niet van houden, dan is het wel van zuur. Een wat zuurdere huid heeft trouwens ook minder rimpels. 

Wat gebeurt er nu als je eens lekker gaat douchen of in bad gaat en je zelf eens lekker in schuimt? Zeep, douchegel, badschuim, het is allemaal basisch. Deze middelen verlagen dus de zuurgraad van je huid. 

Als je daarnaast nog eens meeneemt dat het water waar wij ons mee douchen óók een zuurgraad hoger dan 7 heeft, dan werkt dat dus nog eens extra tegen de zuurgraad van je huid. In die zin is douchen of in bad gaan helemaal niet zo goed voor je huid. En om het nog een graadje erger te maken: als je ouder wordt stijgt de pH waarde van je huid al van nature. 

Wil je je huid een plezier doen, dan moet je dus op zoek naar een zeep met een lage pH waarde, lager dan de neutrale waarde van 7. Drogisterijen verkopen over het algemeen wel zogenaamde “zure” zeep. Dit is zeep met een pH waarde van ongeveer 5,5.

Lees er meer over op de pagina Lichaamsgeur bij overgang

douchegel
pH waarde van huid, wasmiddel en droge huid

De pH waarde van huid: je wasmiddel

Een vergelijkbaar verhaal kun je opzetten voor wasmiddelen. Een pH neutraal wasmiddel kan twee dingen betekenen:

  • Het wasmiddel zelf is pH neutraal en heeft dus een pH waarde van 7. Dat is dus voor een kwetsbare huid nog veel te basisch.
  • Het wasmiddel is neutraal voor je huid en dan moet het wasmiddel een pH waarde van ongeveer 5,5 hebben.

Heb je een droge huid of geïrriteerde huid kan het echt uit om eens te kijken wat voor zeep en wasmiddel je gebruikt. En je moet dus op zoek naar een pH neutraal product voor je huid (zuurgraad rond de 5).

Plaats een reactie