Een online cursus effectiever?

Wat zijn de voor- en nadelen en is online een cursus volgen effectiever? Online een cursus volgen, waarom zou je dat doen? Goed, het is niet meer weg te denken, maar dat is geen reden. Het is ook nog steeds mogelijk om klassikaal lessen te volgen. Wat zijn de voor- en nadelen en is online een cursus volgen effectiever? Maakt het voor het resultaat uit of je online of offline een cursus hebt gevolgd?

Een online cursus effectiever? De voordelen

Eén van de belangrijkste voordelen van online een cursus volgen is dat je dat kan doen wáár en wanneer je dat wilt. Even stoppen voor een kopje koffie of even een boodschap doen. Er is geen verstoring van de lesactiviteit. Je bepaalt zelf het tempo waarin je de online cursus volgt. Doorgaans zijn online cursussen wat goedkoper dan klassikale cursussen, omdat de kosten lager zijn. Er hoeft bijvoorbeeld geen gebouw gehuurd te worden. Een ander voordeel van online cursussen is dat lesmateriaal online veel sneller aangepast kan worden dan materiaal in boeken. Actuele gebeurtenissen kunnen ook direct in het online lesmateriaal worden opgenomen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van boeken.

Nog een voordeel is het grote aanbod waar je uit kunt kiezen. Er is voor elk wat wils. Neem bijvoorbeeld de NHA, één van de grootste en door het ministerie van onderwijs erkende aanbieders van online en thuis cursussen.

 

Zie NHA cursussen en bedrijfsopleidingen

 

Een online cursus effectiever? De nadelen

Online cursussen volgen kan ook nadelen hebben. Je kunt zelf bepalen wanneer je tijd aan de online cursus besteedt. Dat is mooi, maar daardoor wordt er een stevig beroep op je planningsvaardigheden gedaan. En waar het veel mensen nog wel lukt om een planning te maken, is het je aan een planning houden nog weer een heel ander verhaal. Voor sommigen mensen is dit één van de redenen waarom ze moeite hebben een online cursus af te ronden.
Online een cursus volgen is doorgaans minder persoonlijk. Contact met medecursisten is er niet of nauwelijks en ook met de instructeur of docent is het contact letterlijk en figuurlijk afstandelijker. Het vergt een behoorlijke dosis zelfdiscipline om toch een zeker ritme te vinden in het volgen van je online cursus.

Is een online cursus volgen effectiever? (leerrendement)

Levert een online cursus betere resultaten dan een offline cursus?
Een vraag waar moeilijk antwoord op te geven is. Leren kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende manieren waarop mensen iets leren. Sommige mensen leren beter als ze andere cursisten om zich heen. Dat kan stimulerend werken. Anderen voelen zich juist enorm afgeleid als ze met meer mensen in een groep zitten. Zeker als die groep erg groot wordt. Iets vergelijkbaars gaat op voor het lesmateriaal. Het is daarom belangrijk om te weten welke manier van leren bij je past.

Deze site heeft twee uitgangspunten:

1) de doelgroep is vrouwen vanaf 40 jaar en ouder, al zijn mannen en jongere vrouwen natuurlijk ook van harte welkom hun voordeel met het aanbod van cursussen en de gegeven achtergrond informatie te doen.

2) de voordelen van online cursussen zijn groot genoeg om daar het zwaartepunt van te maken.  

Op deze site staan daarom diverse online te volgen cursussen en trainingen. Sommige zijn gericht op je ontwikkeling op professionele vlak, maar die zijn in de minderheid.

Deze site draait om zaken waar je als vrouw vanaf je 40e tegenaan kunt gaan lopen, zoals de overgang en alles wat daarmee samenhangt.  Het draait natuurlijk niet alleen om problemen, maar ook om oplossingen, tips en suggesties.

Je vindt dan ook veel trainingen, cursussen, achtergrondinformatie en artikelen die inspelen op  wat er met een vrouw die in de middelbare leeftijd komt gebeurt.

De cursussen gericht op je professionele ontwikkeling vind je onder  

Interessante beroepsmatige cursussen

De cursussen specifiek voor de doelgroep vind je onder Vrouwen in de overgang

Achtergrond en informatie behandelt allerlei ‘dagelijkse dingetjes’, maar ook de grote(re) problemen voor vrouwen van 40 jaar en ouder.

Plaats een reactie