Eigen lavendelolie in december

Eigen lavendelolie in december maken. Aromatherapie kan helpen bij opvliegers. Lees De overgang en reukvermogen. Van lavendelolie is inmiddels bekend dat het helpt om je te ontspannen [Bron].  

Je eigen lavendelolie maken is niet moeilijk. Zeker niet als er bloeiende lavendel voorhanden is. Je hebt verder alleen wat zonnebloemolie nodig, een afsluitbaar flesje en twee weken geduld.

Voor meer details over deze manier lees de pagina De overgang en reukvermogen.  

eigen lavendelolie in december, bloeiende lavendel bloemen

Flesjes lavendelolie zijn natuurlijk ook gewoon te koop, maar is het ook mogelijk om in de WINTER een flesje lavendelolie te maken met de spullen die ik op dat moment voorhanden heb?

Let wel: het wordt geen lavendelolie voor consumptie, ik wil gewoon weten of het kan (of ík het kan…).

Eigen lavendelolie in december: wat heb ik nodig en wat heb ik?

  1. Een afsluitbaar flesje. Die heb ik nog van een vliegvakantie.
  2. Zonnebloempitten om olie te maken. Ik heb gemengd vogelvoer waar ook zonnebloempitten in zitten. Zou het mogelijk zijn daar olie uit te halen? (Sorry vogeltjes, ik maak het goed met jullie).
  3. Lavendel…. geen bloemen natuurlijk, want die zijn afgestorven, maar de lavendelplanten staan er nog wel. Ik ga het met lavendelblaadjes proberen.
  4. Twee weken tijd… gaat lukken.
Eigen lavendelolie in december, zonnebloempitten en lavendelblaadjes
Zonnebloempitten en lavendelblaadjes
Koken van de zonnebloempitten
Koken van de zonnebloempitten

Eigen lavendelolie in december: aan de slag

In zonnebloempitten zit olie. Door de zonnebloempitten te kneuzen breek je de ‘schaal’ om de pit en kan de olie vrij komen. Ik kies ervoor om de pitten met een hamer te bewerken. 

Na een paar klappen ben ik er al uit: dit wordt niets. De zonnebloempitten in vogelvoer zijn niet van de hoogste kwaliteit, dus er komt geen druppel olie uit.

Wat nu? 

Ik besluit de zonnebloempitten te koken. Er móet toch nog wat olie in die pitten zitten, maar de schaal van de pitten is erg stug, die moet zachter en dat zou met koken moeten lukken.

Eigen lavendelolie in december: lavendelblaadjes

Intussen haal ik van de lavendelplanten een paar stengels met blaadjes. Als ik ze van de plant pluk, ruik ik al snel die kenmerkende lavendelgeur. De bloemen ruiken sterker, maar ook de blaadjes kunnen volgens mij prima. Ik knip de blaadjes in kleine stukjes en doe ze onder in het flesje.

Mijn zonnebloempitten hebben inmiddels 10 minuten gekookt en met een beetje prakken en stampen komt er volgens mij toch “iets” uit. 

Ik heb alleen geen idee of het olie of iets anders is….

Ik stop een koffiefilter zakje in een trechter en giet de  zonnebloempitten prut er in.

Als je deze ‘methode’ probeert, moet je wel een beetje voorzichtig zijn. De schalen van de zonnebloempitten zijn nog steeds stug. Het nat geworden filter kan daar makkelijk door scheuren. Een trechter met een dunne hals voorkomt dat de zonnebloempitten alsnog in je flesje terecht komen.

Flesje dicht en wachten maar.

Eigen lavendelolie in december, giet het aftreksel via een trechter in een flesje
Eindresultaat van eigen lavendelolie in december

Het resultaat

Vies kleurtje en olie kun je het misschien nauwelijks noemen, maar ik heb me prima vermaakt en als ik de dop van het flesje haal, ruik ik toch écht lavendel. 

Het is dus mogelijk om ook in december je eigen lavendelolie te maken.

Plaats een reactie