Groeimindset en persoonlijke ontwikkeling

Groeimindset en persoonlijke ontwikkeling. Er wordt bij de mindset altijd een verschil gemaakt tussen een groeimindset en een vaste of een fixed mindset. Deze theorie is ontwikkeld door professor Carol Dweck [Bron]. Zij is professor psychologie aan de Stanford universiteit.

Groeimindset

De groeimindset komt altijd als de meest positieve van de twee want natúúrlijk wil jij je ontwikkelen. Vanzelfsprekend sta jij open voor nieuwe dingen en ben je áltijd positief. 

Fixed mindset

En die fixed mindset van je collega zorgt er alleen maar voor dat zij slim wilt overkomen. Dat zij niet van uitdagingen houdt en niet kan omgaan met kritiek. Eigenlijk is zij gewoon heel onzeker en dat moet eigenlijk maar eens gefixed worden.

interessante online cursus, groeimindset en persoonlijke ontwikkeling, fixed mindset

Nou, ik geloof niet zo in die strikte scheiding. Beide mindsets komen bij mijzelf voor. En dan zijn de omstandigheden voor mij ook nogal bepalend of ik “groei” of “vastzit”.

Als je op deze site rondkijkt kom je bij diverse pagina’s de term mindset tegen. Ik heb er ook al eerder een artikel over geschreven. De reden om er weer aandacht aan te besteden, is dat de manier waarop je naar zaken in je leven kijkt zo beïnvloed wordt door je mindset. 

Omgekeerd geldt trouwens ook. De manier waarop je naar zaken kijkt, kan nogal van invloed op je mindset zijn.

Groeimindset en persoonlijke ontwikkeling 

Herken je de volgende situatie?

Je werkgever heeft besloten dat het tijd is voor een studiedag. Het thema van die dag wordt “Verbinden”. Er wordt een vrijdag geprikt en iedereen wordt geacht aanwezig te zijn.

Het wordt voor mij lastig om in deze situatie mijn mindset op “groei” te zetten. 

Ten eerste

Het is mijn persoonlijke mening dat een invulling van een studiedag afgestemd moet zijn op de individuele behoefte van de medewerkers en niet zo zeer op de behoeften van de werkgever. 

Het feit dat het blijkbaar verplicht moet worden gesteld, vind ik daarbij een teken aan de wand. Blijkbaar zit niemand op een dergelijke studiedag te wachten. Een goed ingevulde studiedag verkoopt zichzelf, die hóéf je niet te verplichten.

interessante online cursus, groeimindset en persoonlijke ontwikkeling, verplichte studiedag
interessante online cursus, groeimindset en persoonlijke ontwikkeling, EHBO koffer

Ten tweede

Het tweede is omdat het woord Verbinden voor mij een nietszeggende term is geworden waar je alleen op een EHBO cursus nog iets mee kunt. Een verbindende persoonlijkheid, wat zegt dat nou? Ik kan er niets mee.

Ten derde moet je wat mij betreft dit soort zaken niet op een vrijdag doen. Veel parttimers hebben juist díe dag vrij en dan mogen ze alsnog komen opdraven. Ook hier komt de verplichting weer om de hoek kijken. Dat zou gewoon niet nodig moeten zijn.

Ten derde

Tenslotte moet je wat mij betreft dit soort zaken niet op een vrijdag doen. Veel parttimers hebben juist díe dag vrij en dan mogen ze alsnog komen opdraven. Ook hier komt de verplichting weer om de hoek kijken. Dat zou gewoon niet nodig moeten zijn.

Als er voor mij zoveel negatieve energie om een dag heen hangt, verwacht dan van mij geen open enthousiaste leergierige houding. Net die elementen die horen bij een groeimindset.

Negatieve energie

Groeimindset en persoonlijke ontwikkeling

Hoe hiermee om te gaan

Toch zegt dit in grote mate iets over mij. Door de manier waarop ik reageer ben IK degene die nieuwsgierigheid en een open houding in de weg staat. Ik zou er ook voor kunnen kiezen om een andere houding te kiezen. Hoe krijg ik dat voor elkaar?

Eén methode om dit te doen is het zogenaamde ‘spiegelen’. Tegenover elk van mijn drie negatieve punten zet ik twee positieve dingen. Daar gaat ‘ie dan.

  • De invulling van de dag gaat buiten mij om.

Daar tegenover zet ik:

  1. Ik zou zelf nooit voor deze invulling kiezen, dus zou ik ook nooit weten komen of er onderdelen zijn die mij uiteindelijk toch interesseren.
  2. Er wordt een dagje voor mij gezorgd en dat is ook wel eens fijn. Ik hoef niet na te denken over hoe ik de dag moet invullen en de lunch staat om 12:30 uur klaar.
  • Het woord Verbinden is voor mij een nietszeggende term.

Daar tegenover zet ik:

  1. Ik probeer die dag tenminste 5 dingen te vinden die voor mij iets te maken hebben met het woord Verbinden.
  2. Ik vraag vijf collega’s om een synoniem voor het woord Verbinden. Ik hang daar géén oordeel aan, ik neem mij voor alleen maar te luisteren naar het antwoord.
  • De studiedag is op vrijdag

Daar tegenover zet ik:

  1. De vrijdagmiddag is altijd heel gezellig. Nu de andere collega’s er ook zijn, wordt het misschien nog leuker.
  2. Na de vrijdag komt nog altijd de zaterdag en die is hoe dan ook vrij.
Vrijdagmiddag borrel
Weekend

Groeimindset en persoonlijke ontwikkeling, een manier van denken

Wat ik merk als ik op deze manier met mijn oorspronkelijke reactie omga, is dat de negatieve gevoelens een heel stuk minder worden. Dat betekent niet dat ik er nu ineens ontzettend veel zin in heb, maar ik heb mezelf wél uit de negatieve spiraal van gedachten getrokken. 

Ik maak het mezelf nu wel een beetje makkelijker. Dat ik dat kan vind ik leuk en het is goed voor mijn zelfvertrouwen: ik kán dit dus.

Dit is een relatief eenvoudige oefening die je kunt toepassen als je merkt dat je het jezelf moeilijk maakt of als je in een negatieve gedachten spiraal zit. 

Als je eenmaal beseft dat JIJ degene bent die je het in dit geval lastig maakt, realiseer je je ook dat jij degene bent die dat kan omdraaien. Het vergt wel wat oefening, maar het werkt wel.

Als je dit verhaal leuk vond, probeer het zelf dan ook eens (dit is immers ook groeimindset) en kijk maar of het bij je past.

Studeren omdat je het leuk vindt

Geïnteresseerd geraakt in mindset en wil je weten wat de juiste mindset voor jou kan betekenen? 

Volg de cursus Jouw mindset voor jouw succes

Plaats een reactie