Helpt het Keto dieet je om af te vallen?

Helpt het Keto dieet je om af te vallen, voorbeeld van eten volgens keto dieet

Helpt het Keto dieet je om af te vallen? Op deze pagina vind je een review van dit populaire dieet.

Wat maakt dit dieet nu zo bijzonder en wat betekent het precies? Kloppen de beweringen over het Keto dieet? En is het waar: helpt het Keto dieet je om af te vallen?

Voor de meeste mensen is de belangrijkste reden om op dieet te gaan het feit dat ze willen afvallen. Je ziet er tegenwoordig trouwens wel heel vaak achter aankomen dat het ook een gezonde manier moet zijn. 

Een aantal kilo’s afvallen zorgt er bij veel mensen voor dat ze zich beter over zichzelf voelen. Daarnaast zorgt een paar kilo lichter zijn er vaak voor dat je je energieker voelt en daarom weer meer gemotiveerd bent om dingen (weer) op te pakken. Een goed dieet heeft dus ook indirect effect.

Het Keto dieet

Waarom zou je kiezen voor het Keto dieet? Het antwoord is simpel: omdat het werkt! Dus JA, het Keto dieet kan je zeker helpen om af te vallen. En het lijkt er zelfs op dat een ketogeen dieet gunstige effecten heeft op mensen met diabetes type 2 [bron].

Het woord keto is afgeleid van ketogeen wat weer afgeleid van het woord KETOSE. Ketose is een (natuurlijke) stofwisselingsstand van je lichaam. 

Je lichaam is erop gericht zichzelf in stand te houden. Daar heeft het “brandstof” voor nodig. In het standaard eetpatroon wordt die brandstof geleverd door koolhydraten. De cellen in je lichaam zetten de koolhydraten uit je eten om in glucose. Glucose is een suiker en dat kan door je bloed worden opgenomen en naar je spieren en organen worden getransporteerd.

Helpt keto dieet je om af te vallen: ketose

De basisgedachte van keto dieet is dat je zo weinig mogelijk koolhydraten eet, nl. maximaal 50 gram per dag. Je lichaam gaat ketonen produceren als alternatief voor glucose en je komt in ketose. Vanaf dat moment gaat je lichaam vet verbranden en val je af.

vleesballetjes
Vleesballetje op keto wijze
interessante online cursus, keto dieet, gebakken brood met chocoladesiroop
Gebakken brood met chocoladesiroop

Het mooie is dat je snel kunt zien of je in ketose bent. Er zijn bij o.a. DA.nl en Drogist.nl ketostrips te koop. Door een urinetest kun je zien of je in ketose bent.

Keto strips bestellen
Bestel hier je Keto strips

Hoeveel is 50 gram koolhydraten?

In een gemiddeld sneetje volkoren brood zit ongeveer 13 gram aan koolhydraten. Met vier sneetjes brood ben je dus al over de 50 gram heen. Keto dieet en brood gaat dan ook niet samen. Inmiddels is er koolhydraat arm brood op de markt, dus als je toch wel erg houdt van je boterham bij de lunch kan dat nog steeds. Maar een keto dieet weekmenu samenstellen is nog wel een hele puzzel.

Nadelen van het Keto dieet; de ketogriep

Je lever houdt een voorraad glucose aan. Het duurt dan ook een paar dagen voordat je in ketose komt. Gemiddeld is ongeveer 3 tot 4 dagen. Je kunt de eerste tijd lichamelijke klachten als vermoeidheid en concentratieverlies krijgen als je met een keto dieet begint. Dit wordt ook wel de KETOGRIEP genoemd. 

Het komt omdat je lichaam zich moet aanpassen aan je nieuwe voedingspatroon. Na een paar dagen zou je je beter moeten gaan voelen. Een ander nadeel is dat je het vaak aan de adem mensen kunt ruiken dat ze in ketose zijn: het ruikt een beetje naar aceton.

A. Scholtens
Keto Smakelijk
Keto gids voor beginners. Handige gids met interessante wetenswaardigheden, weekplannen, makkelijk te bereiden recepten, boodschappenlijst met kostenindicatie en een aparte boodschappenlijst voor mensen met een kleinere beurs
€24,95 Paperback

Helpt het ketodieet je om af te vallen; voor doorzetters

Als je dit leest, overweeg je het keto dieet serieus. Dat heb je ook nodig, want dit dieet vraagt wel om doorzetten. Er zijn inmiddels genoeg onderzoeken die aantonen dat het dieet werkt, maar je moet dit alleen doen als je het echt wilt, want een keto dieet doe je niet voor een weekje. Je hebt dus wel een bepaalde mindset nodig om dit dieet vol te kunnen houden.

Het vraagt veel toewijding en heel goed weten wat je wel en niet kunt eten en niet alle winkels houden al evenveel rekening met mensen die koolhydraat arm willen eten. Het kan in de supermarkt een behoorlijke zoektocht zijn. Het leuke is wel, dat je hierdoor eigenlijk vanzelf ontzettend veel over voedingsmiddelen leert. Dát kun je natuurlijk altijd gebruiken om je eetpatroon te optimaliseren. 

Reepjes gerookte zalm met dille
Reepjes gerookte zalm met dille

Naar de Homepage

Plaats een reactie