Het belang van zelfvertrouwen

Het belang van zelfvertrouwen. Wat ís zelfvertrouwen eigenlijk? Zelfvertrouwen is een gevoel van eigenwaarde. Je hebt vertrouwen in jezelf en in wat je kunt. De mate waarin je op jezelf vertrouwt, zegt iets over de manier waarop je functioneert. Aan zelfvertrouwen kun je werken. Je kunt kennis opdoen door een bepaalde opleiding te volgen. Of je kiest ervoor om aan je vaardigheden te werken.

Eén van de grondleggers van de moderne psychologie: William James, zag zelfvertrouwen als de vaardigheid om succes te behalen. Door oefenen kun je je vaardigheden vergroten. Als je weet dat je iets goed kunt en daar niet meer over twijfelt, vergroot dat je zelfvertrouwen. 

Het mooie van meer zelfvertrouwen is, dat ALS het een keer niet lukt, je doordat je jezelf vertrouwt, veel beter in staat bent met tegenslag om te gaan.

Verlies aan zelfvertrouwen

Er zijn best wel veel mensen die worstelen met vertrouwen in zichzelf. Het kan heel goed zijn dat je in je jonge jaren niet voldoende veiligheid hebt ervaren om zelfvertrouwen op te bouwen. Aan wat er is gebeurd, kun je niets meer veranderen. Hoe je er NU mee omgaat, is iets waar je wel iets over te zeggen hebt.

Lees meer over zelfvertrouwen op
Wat is zelfvertrouwen?

Zelfoverschatting

Zelfvertrouwen betekent ook dat je een realistische kijk op jezelf hebt. Een teveel aan zelfvertrouwen leidt tot zelfoverschatting. Dit wordt wel het ‘Dunning-Kruger’ effect genoemd. Zelfoverschatting kan grote nadelige gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een beslissing moet nemen, maar dat eigenlijk helemaal niet kan. Je laat een slager geen open hart operatie doen, al is de slager nog zo goed in zijn werk. Het belang van zelfvetrouw is groot, het gevaar van zelfoverschatting óók.

Meer weten over het Dunning-Kruger effect? Lees
Zelfoverschatting

Ontwikkel je zelfvertrouwen, niet je zelfoverschatting

Werken aan jezelf of jezelf beter leren kennen, daar is natuurlijk niets mis mee. Het helpt je zelfs verder in je leven. Een cursus gericht op zelfvertrouwen versterken kan daarom een goede investering zijn. Zelfvertrouwen krijgen

Plaats een reactie