In de overgang en jeuk

In de overgang en jeuk. Helemaal gek word ik ervan. Jeuk. Met name mijn benen jeuken bij tijd en wijle verschrikkelijk. En natuurlijk moet je niet krabben. Nou, probeer het eens een keertje zou ik zo zeggen. Ceramiden en collageen zorgen ervoor dat je huid vettig is. Door afname van oestrogeen verdwijnt het hormoon achter ceramiden en collageen. Je huid wordt niet alleen minder elastisch, maar ook droger en schilferig

In de overgang kan je huid overal gaan jeuken, maar meestal zie je jeuk zich concentreren op bepaalde delen van je lichaam:

 • Gezicht
 • Ledematen
 • Rond de borsten
 • Rug
 • Nek

In de overgang en jeuk, probeer niet te krabben

Bij sommige vrouwen is het geen jeuk, maar is het net of er naaldjes in hun huid worden gestoken. Dat geeft dan letterlijk een prikkend of stekend gevoel. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er allemaal beestjes over hun huid krioelen. De oorzaak is hetzelfde: afname van oestrogeen.

In de overgang en genitale jeuk

Ook genitale jeuk komt veel voor. Je lagere niveau van oestrogeen kan voor vaginale problemen zorgen of bestaande problemen kunnen verergeren.

De officiële benaming van vaginale jeuk is vulvaire pruritus genoemd. Dit type jeuk kan vaker voorkomen als een vrouw ook vaginale droogheid ervaart, een ander veel voorkomend symptoom van de menopauze.

Lage niveaus van oestrogeen kunnen de vaginale weefsels droger en dunner maken dan normaal. Wanneer dit gebeurt, wordt dit vaginale atrofie of atrofische vaginitis genoemd, waardoor de vagina of vulva jeukend en pijnlijk kan worden. Het kan seks ook pijnlijker maken.

De volgende factoren kunnen ook vaginale jeuk veroorzaken:

 • irritatie door zeep of wasmiddelen
 • ontsteking
 • of bepaalde vormen van kanker

Mensen hebben meer kans om bepaalde vormen van kanker te ontwikkelen na de menopauze. Een persoon moet zijn arts onmiddellijk raadplegen als hij na de menopauze vaginale afscheiding of vaginale bloedingen opmerkt.

In de overgang en jeuk: tips

Er zijn een heleboel dingen die je kunt proberen om de jeuk te verlichten. 

 • Niet al te warm douchen.

  Een warme douche kan heerlijk ontspannend zijn, maar het warme water lost je huidvet ook meer op en dat betekent meer droge huid en meer jeuk.

 • Na het douchen of baden jezelf niet droogwrijven, maar droog deppen.

 • Eén van de manieren die mij het beste helpt de jeuk aan mijn benen in bedwang te houden is mij vóór én ná het douchen in te smeren met baby olie. Doordat ik dat ook vóór het douchen doe, droogt het water mijn huid niet uit en is de jeuk minder.

 • Gebruik een vette vocht inbrengende crème in plaats van bodylotion.

  In bodylotion zit te veel water om je droge huid te geven wat het nodig heeft. Kies wel voor een parfumvrije variant.

 • Koele kompressen

  Het aanbrengen van een koel, nat kompres op jeukende plekken kan irritatie helpen verminderen. Het jeukende gebied ’s nachts bedekken met een vochtige handdoek kan bijzonder nuttig zijn als de jeuk de slaap verstoort. Het wordt dan wel een keuze tussen jeuk en natte lakens (persoonlijk vind ik de keuze niet zo moeilijk, maar ieder het zijne).

 • Ééntje die ik zelf nooit heb geprobeerd maar die me uitermate boeit is een bad nemen (moet je er dus wel één hebben) met havermout poeder. Geen heet bad, net zoals je niet te warm zou moeten douchen. Er schijnt iets in havermout te zitten dat de huid verzacht en kalmeert. Havermoutpoeder is in ieder geval via het internet te koop.

 • Draag kleding van katoen.


  Dit levert doorgaans minder irritatie op dan wol of synthetische stoffen.

 • Let op de luchtvochtigheid in je huis.

  De meeste mensen ervaren een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% als aangenaam. Heb je bijvoorbeeld ook ’s nachts veel last van jeuk, zorg er dan voor dat de luchtvochtigheid in je slaapkamer rond de 60% is. Gebruik hiervoor eventueel een luchtbevochtiger. Heb je centrale verwarming in je slaapkamer? Goedkoop en effectief zijn waterbakken aan je verwarming, maar die moet je dan wel regelmatig bijvullen en schoonmaken. Daarnaast moet je je slaapkamer goed ventileren.

luchtvochtigheid

Voorkom de jeuk

Vitamine C.

Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van collageen in de huid. Vitamine C kan helpen bij het herstellen van schade aan de huid en kan een droge, dunne, jeukende huid helpen voorkomen. Je kunt vitamine C als supplement innemen of via je eten zoals bijvoorbeeld door citrusvruchten aan je dieet toe te voegen.

Je kunt ook kiezen voor een collageen supplement om zo van binnenuit je voorraad collageen weer aan te vullen.

Zorg dat je voldoende water drinkt.

Je huid moet gehydrateerd blijven en water is daarvoor uitermate geschikt.

Beperk roken en alcohol drinken zoveel mogelijk.

Beide hebben een uitdrogende werking, dus ook op je huid met als gevolg dat de kans op jeuk toeneemt.

Blijf zoveel mogelijk uit de volle zon.

UV straling kan je kwetsbare huid nog meer stress bezorgen met als gevolg meer droge huid, meer schilfers, meer jeuk.

In de overgang en jeuk, blijf zoveel mogelijk uit de volle zon

In de overgang en jeuk; medicijnen

Hormoon therapie.
Het werkt, maar hormoon therapie heeft zoveel mogelijke nare bijwerkingen als kanker, winderigheid en vaginale bloedingen. Gebruik dit dan ook alleen naar advies en overleg met een arts.

Anti jeuk crème
Er zijn ook anti jeuk crèmes zonder recept verkrijgbaar bij de drogist zoals bijvoorbeeld hydrocortison crème.

Het is moeilijk om hier een advies over te geven omdat jeuk en de ervaren last daarvan zo ontzettend persoonlijk is. Het enige dat zonder meer voor deze anti jeuk crème pleit is dat dit middel ook naast een corticosteroïde crème gebruikt kan worden.

Een huisarts kan je ook een corticosteroïden crème voorschrijven (dus wél een recept) om proberen iets tegen de jeuk te doen.