Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet?

Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet? Veel mensen maken zich zorgen dat ze vergeetachtig worden naarmate ze ouder worden. Ze denken dat dit het eerste teken is van de ziekte van Alzheimer of van dementie. 

Maar enige vergeetachtigheid kan een normaal onderdeel zijn van het ouder worden. Niet alle mensen met geheugenproblemen hebben Alzheimer.

Als je bijvoorbeeld in de overgang bent, ondergaat je brein ook allerlei veranderingen (Lees ook Je brein in de overgang)

Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet? Veel mensen maken zich zorgen dat ze vergeetachtig worden naarmate ze ouder worden. Ze denken dat dit het eerste teken is van de ziekte van Alzheimer of van dementie. 

Maar enige vergeetachtigheid kan een normaal onderdeel zijn van het ouder worden. Niet alle mensen met geheugenproblemen hebben Alzheimer.

Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet?

Maar problemen met je geheugen kunnen toch wijzen op de ziekte van Alzheimer of dementie?

Dat kan zeker, maar dat hoeft niet. Het is toch echt normaal dat je meer vergeetachtig wordt naarmate je leeftijd vordert. Daarnaast kunnen er vele andere oorzaken van geheugenproblemen zijn zoals;

 • medische aandoeningen,
 • emotionele problemen,
 • cognitieve stoornissen (dat wil zeggen dat het functioneren van de hersenen achteruit gaat),
 • en het kan ook dementie zijn

Leeftijd gerelateerde geheugenveranderingen

Vergeetachtigheid is niet vreemd als je ouder wordt. Het kan een normaal onderdeel zijn van het ouder worden. Het is nu eenmaal zo dat er veranderingen in het lichaam optreden naarmate mensen ouder worden.

Dit geldt ook voor de hersenen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij jezelf merken dat het langer duurt dan vroeger om nieuwe dingen te leren. Je ontdekt misschien dat je informatie niet meer zo goed kunt onthouden als vroeger of dat je dingen zoals je sleutels kwijtraken. Het zijn meestal tekenen van lichte vergeetachtigheid, maar niet van ernstige geheugenproblemen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Geheugenverlies gerelateerd aan medische aandoeningen

Er zijn wel bepaalde medische aandoeningen die ernstige geheugenproblemen kunnen veroorzaken. Als de oorzaak goed wordt behandeld, verminderen of verdwijnen deze problemen. Je moet hierbij onder andere denken aan:

 • Tumoren, bloedstolsels of infecties in de hersenen
 • Sommige schildklier-, nier- of leveraandoeningen
 • Te veel alcohol drinken
 • Hoofdletsel, zoals een hersenschudding door een val of een ongeval
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Onvoldoende gezonde voeding
 • Tekort aan mineralen of bepaalde vitamines. Met name een tekort aan B12 komt nogal eens voor.

Ernstige medische aandoeningen moeten zo snel mogelijk door een arts worden behandeld om schade te voorkomen of in ieder geval te beperken.

Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet? Is het Alzheimer

Geheugenverlies gerelateerd aan emotionele problemen

Je kunt last krijgen van vergeetachtigheid als gevolg van emotionele problemen. Daarbij gaat het om zaken zoals stress, angst of depressie. 

Soms wordt dit ten onrechte aangezien voor dementie. Heb je net een levens veranderende gebeurtenis meegemaakt, dan kan dat gevolgen hebben voor je geheugen. 

Denk daarbij bijvoorbeeld aan met pensioen is gegaan of het overlijden van een dierbare. Als je dit meemaakt is het niet vreemd dat je je een tijdje verdrietig of bezorgd voelt. 

Dit soort emotionele gebeurtenissen kunnen er zelfs toe leiden dat je je eenzaam gaat voelen. De energie die het aanpassen aan de nieuwe situatie kost, gaat bij sommige mensen gepaard met verwardheid of vergeetachtigheid.

Is mijn vergeetachtigheid normaal of niet?

De verwarring en vergeetachtigheid veroorzaakt door emoties zijn meestal tijdelijk en verdwijnen als de gevoelens vervagen. De steun en aandacht van vrienden en familie kan voor de betreffende persoon een enorme hulp zijn. 

Houden emotionele problemen langer aan dan 2 weken, dan is het raadzaam een arts of andere hulpverlener om advies te vragen. Een arts kan counseling, medicatie of een combinatie van beide aanraden. 

Actief zijn en nieuwe vaardigheden leren kan je ook helpen om je beter te voelen en om je geheugen te verbeteren.

Optimaal gezonde hersenen

Weten wat je allemaal zelf kunt om je hersenen in optimale conditie te houden? Wil je weten hoe je het risico op ernstige hersenziektes als Alzheimer, dementie of Parkinson kunt verkleinen? 

 

Annet Wellen
Je hersenen in optimale conditie
Alles wat je doet heeft invloed op je hersenen: eten, bewegen, sociale relaties, leren, stress. Je kunt daarom ook zelf een heleboel doen om je hersenen gezond te krijgen en te houden, zelfs als je het gevoel hebt dat je denkkracht achteruit gaat.
€34,95 Paperback

Plaats een reactie