Je smaak in de overgang

Je smaak in de overgang. Ben je in de overgang en heb je ineens een metaalachtige of juist bittere smaak in je mond? Dat kan! 

De veranderingen in je oestrogeen niveau kunnen ervoor zorgen dat je smaak verandert. Je kunt dus écht ervaren dat je eten anders smaakt dan vroeger.

Je smaak in de overgang, mond

Je smaak in overgang; ook in andere fasen

Helemaal nieuw is dit trouwens voor de meeste vrouwen niet. Wie kent niet die bijzondere vreetbuien een paar dagen voordat je ongesteld moet worden of die maffe dingen waar je ineens zin in hebt als je zwanger bent (augurken met zure room……). 

Vaak zie je bij zwangere vrouwen ook een hogere gevoeligheid voor de smaak “bitter”. Dit heeft een evolutionaire oorzaak. Veel vergiften smaken namelijk bitter en door de zwangerschap hormonen wordt je lichaam dus alerter gemaakt op voeding die slecht voor jou of je ongeboren kindje is.

Je smaak in de overgang

Maar dan de overgang. Door de afname van oestrogeen veranderen je slijmvliezen. Slijmvliezen zitten ook in je mond, dat daar dus iets verandert als je in de overgang bent, is niet zo gek. Je hebt speeksel nodig voor het proeven van je voedsel. 

Kauwen in combinatie met speeksel breekt je eten af tot receptoren die je smaakpapillen vertalen naar zoet, zout, umami, zuur of bitter. Weten hoe receptoren werken? Lees Je brein in de overgang

Heb je minder speeksel, dan is die ‘vertaling’ dus anders en daarmee ook je smaak(beleving). Voor de meeste vrouwen betekent dat in de praktijk dat ze meer voor ‘zoeter’ eten gaat.

Je smaak in de overgang, broodje met chocola

Geur en smaak samen in de overgang

Geur en smaak hangen daarbij ook nog eens nauw samen. Dat komt omdat wanneer je eten kauwt daar geurstoffen bij vrij komen en die komen via je gehemelte in je neus terecht. 

Dus ook dát heeft een gevolg voor je smaak. Op de pagina De overgang en reukvermogen  kun je lezen dat de overgang ook zo zijn weerslag kan hebben op je reukvermogen, maar ook hoe je je reukvermogen kunt inzetten om bepaalde klachten die je tijdens de overgang ervaart kunt verlichten. 

Los van het verlies van smaak en geur raak je sowieso meer cellen kwijt als je ouder wordt, dus ook het aantal smaakcellen neemt af. Dit gebeurt zowel bij mannen als bij vrouwen.

Oestrogeen en vet

Je lichaam heeft de neiging om in de overgang ook nog eens te gaan ‘vragen’ om vet.

Dat komt omdat er ook in vet oestrogeen wordt geproduceerd. Dit hormoon neemt zoals je weet in de overgang af. Je lichaam gaat proberen de afname van hormonen te herstellen. Je eierstokken laten het zo langzamerhand afnemen, dus waar haalt je lichaam oestrogeen vandaan? Vet!

Low carb dieet

Nu hoeft de behoefte aan vet niet direct tot meer gewicht te leiden. Je kunt bewust je lichaam leren vet te gaan gebruiken als brandstof voor je lichaam. Daar staat dan wel tegenover dat je het aantal koolhydraten in je voedingspatroon drastisch zult moeten gaan verminderen. Je komt dan terecht bij de zogenaamde low carb diëten of koolhydraat arme diëten. Hiervan is het bekendst dieet het keto dieet. Voor meer informatie over het keto dieet, kijk op alles over low carb

Vet eten, worst en kaas
Lekker eten

Je smaak in de overgang: een droge mond

Een droge mond is ook iets dat bij veel vrouwen in de overgang voorkomt [bron].

Er is zelf een wetenschappelijke naam voor: xerostomie.

Bij sommige vrouwen is dit zo ernstig dat ze moeite hebben met praten en / of eten. Je speeksel beschermt je mond en tanden tegen cariës (tandbederf) en tegen tandvlees problemen. Minder speeksel betekent minder bescherming. 

Te weinig speeksel kan er zelfs toe leiden dat eten gewoon echt pijn doet. Met name voedingszuren in groente en fruit kan het tere weefsel in je mond letterlijk verbranden. Het is dus absoluut van belang een probleem of klacht als xerostomie serieus te nemen. 

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap heeft in haar richtlijnen om xerostomie staan dat het met name van belang is je mond goed te verzorgen. Daarnaast kan het kauwen en eten van zure producten de aanmaak van speeksel stimuleren [Bron].

Heb je echt hele grote problemen met een droge mond, dan kan een arts je ook medicijnen zoals pilocarpine of kunstspeeksel voorschrijven. Kunstspeeksel is ook zonder recept bij de apotheek of drogisterij verkrijgbaar, bijvoorbeeld onder de naam Biotene of Bioxtra

Burning Mouth Syndrom

In sommige gevallen is de verandering bij vrouwen in de overgang zo heftig dat hun mond en tong gaan tintelen of dat deze vrouwen een branderig gevoel in hun mond hebben, zonder dat daar direct een verklaring voor is. Het is te vergelijken met te heet of scherp gekruid eten hebben gehad, behalve dat vrouwen die hier last van hebben, dit soms de hele dag voelen.

Dit staat bekend als het Burning Mouth Syndrom (mondbranden). Het is trouwens een symptoom dat ook relatief veel bij vrouwen in de perimenopauze voorkomt [Bron]. 

Sommige studies komen met aantallen van tussen de 10% en 40% van de vrouwen in de menopauze die hier in meer of mindere mate last van heeft.

Er bestaat een gel die tegen deze problemen lijkt te helpen. Het is verstandig om tandarts in dezen om raad te vragen. 

Ook het schrapen van de tong kan nog wel eens verlichting brengen, maar dan moet je dat wel met een zachte tongschraper of tandenborstel doen, omdat je anders je tong irriteert of beschadigt en daarmee de problemen alleen maar veel groter maakt [Bron].

Als je grote zorgen hebt over je smaak of je vertrouwt het niet, ga dan naar een arts. Er kan ook best iets anders aan de hand zijn dan het feit dat je in de overgang bent.

Sluit ernstige ziekten uit en zorg er daarmee voor dat je onzekerheid over jezelf minder wordt. De veranderingen in de overgang brengen vanuit zichzelf voor de meeste vrouwen al genoeg onzekerheid mee.

Je smaak in de overgang, pijn aan je mond
tips

Je smaak in de overgang: tips

Tip 1:

Als je rookt probeer dan te stoppen. Roken komt je smaak niet ten goede en vermindert je smaak- en geurgevoeligheid nog sneller. Hulp nodig bij stoppen met roken? De overgang en stoppen met roken.

Tip 2:

Hoe verleidelijk ook: voeg NIET meer zout of suiker aan je eten toe. Je lichaam gaat zich heus aanpassen aan je nieuwe smaak- en geurbeleving. Geef het even de tijd om aan de subtielere smaken te wennen.

Tip 3:

Als je twijfelt of dat wat je eet nog goed is, vraag dan iemand anders om je eten eens te proeven. Vertrouw je het écht niet, eet het dan niet op. Op voedselvergiftiging zit je niet te wachten.

Tip 4:

Suikervrije kauwgom zorgt ervoor dat je meer speeksel produceert en dat kan de klachten verminderen.

Tip 5:

Je kunt ook bij het eten na iedere hap die je neemt een slokje water nemen. Het vaste voedsel wordt hierdoor wat vochtiger en je slikt het makkelijker door.

Tip 6:

Zorg dat de luchtvochtigheid in je huis hoger wordt door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger of bakken aan je radiatoren. Je kunt ook natte handdoeken op je verwarming hangen. Slijmvliezen zullen dan minder snel uitdrogen.

Lees ook het artikel Metaalsmaak en de overgang

Naar Vrouwen in de overgang

Plaats een reactie