Lichaamsgeur bij overgang

Lichaamsgeur bij overgang. Er verandert van alles zowel lichamelijk als psychisch als je in de overgang bent. Ook je lichaamsgeur kan veranderen. Die verandering is meestal tijdelijk.

Lichaamsgeur bij overgang

Doordat je hormoonspiegel in de overgang daalt en je lichaam dat (fout) ‘vertaalt’ als een teken van oververhitting gaat je innerlijke thermostaat een tandje hoger. Je gaat meer zweten om af te koelen.

Je kunt er behoorlijk onzeker van worden, want je gaat ervan uit dat wat jíj ruikt, een ander óók ruikt en dat is natuurlijk maar de vraag. Maar voor veel vrouwen is het idee dat je stinkt een gedachte om het benauwd van te krijgen, waar je vervolgens dan ook weer van gaat zweten. En door de bacteriën op je huid ga je het zweet vaak ook wel ruiken.

lichaamsgeur bij overgang, onzeker over je lichaamsgeur

Het is heel goed mogelijk dat je lichaamsgeur inderdaad is veranderd gedurende de overgang. 

Je vaginale geur bijvoorbeeld kan absoluut heel anders worden. De hoofdoorzaak in de menopauze is de verandering van je zuurgraad in je vagina. Maar een andere geur kan ook veroorzaakt worden door bacteriële vaginose. 

Bij bacteriële vaginose krijgt een bepaalde bacterie in je vagina de overhand. Die bacteriën scheiden een stof af die je ruikt. Je kunt ook een afwijkende sterk geurende afscheiding krijgen. 

Andere oorzaken van een andere vaginale geur kunnen zijn een urineweginfectie of een milde vorm van urine-incontinentie.

Lichaamsgeur bij overgang: wat kun je doen?

Het is niet verstandig om nu met vaginale spoelingen, zeep of deodorant aan de slag te gaan. Je maakt het probleem daarmee alleen maar erger, zeker als de oorzaak bacteriële vaginose is. 

De zuurgraad van je vagina is uit balans en met spoelingen, zeep of deodorant maak je de disbalans alleen maar groter. Beperk met  het schoonmaken tot lauwwarm water en geef je vagina de kans de zuurgraad te herstellen. 

Medicijnen

Heb je heel veel last van je geur dan kan je huisarts je een middel met metronidazol voorschrijven. Dit middels is trouwens ook zonder recept verkrijgbaar bij sommige apotheken. Metronidazol doodt de bacteriën [Bron]. Je moet dan dus wel zeker weten dat je problemen door die bacterie worden veroorzaakt en daarom is een gesprek met je huisarts wel verstandig. Bovendien kan metronidazol nogal wat wisselwerking met andere medicijnen hebben.

Voor het onderdrukken van een urineweginfectie moet je meestal toch wel naar een (huis)arts, want om snel van je klachten af te zijn, heb je vaak een antibioticum kuur nodig. 

Bij een milde vorm van urine-incontinentie kan een blaastraining helpen. Helpt dat niet dan kan je huisarts medicijnen voorschrijven die bepaalde zenuwimpulsen onderdrukken waardoor je blaas minder samentrekt, alleen werken die medicijnen niet bij iedereen.

lichaamsgeur bij overgang, je geur verandert door de overgang

Lichaamsgeur bij overgang: mondgeur

Alle geuren die je lichaam uitstoot, kunnen dus veranderen en dat geldt ook voor je mondgeur. Dat is natuurlijk een heel vervelend idee.

Wat je hier het beste tegen kunt doen is behalve tanden poetsen ook je tong zorgvuldig poetsen. Poets zover mogelijk achter op de tong en neem ook de zijkant van je tong mee.

Je kunt het jezelf makkelijker maken door een tandenborstel voor kinderen te kopen. Die zijn simpelweg kleiner, maar prima te gebruiken voor het reinigen van je tong. Daarnaast kun je kauwgom kauwen om je speekselproductie te stimuleren.

Lichaamsgeur bij overgang: voeding

Wat kun je nog meer doen?

Voeg aan je eetpatroon voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan magnesium en zink.

Zink zit in lichaamseigen vloeistoffen als tranen en zweten. Te weinig zink verhoogt de kans op een slechte adem en zweetgeur.

Voedingsmiddelen waar zink in zit (een aantal zijn ook prima als tussendoortje):

Oesters, spinazie, asperges, champignons, cashewnoten, pecannoten, sesampitten, pompoenpitten, pijnboompitten en amandelen.

spinazie
Spinazie
champignons
Champignons
pompoenpitten
Pijnboompitten

Magnesium zorgt voor evenwicht in je stofwisseling en helpt overmatig zweten onder controle te houden.

Voedingsmiddelen waar magnesium inzit (een aantal zijn ook prima als tussendoortje):

Broccoli, spinazie, vis, bonen, linzen, avocado, banaan, cashewnoten, paranoten en amandelen.

broccoli
Broccoli
Avocado
Avocado
Amandelen
Amandelen

 

Waar je nu een tijdje beter minder van kunt eten zijn rood vlees, bloem, cafeïne, suikerhoudende voedingsmiddelen en gefrituurd voedsel. Dit is voedsel is namelijk of moeilijker voor je lichaam te verteren of heeft een stimulerende werking, waardoor er grote kans is dat je meer gaat zweten.

Lichaamsgeur bij overgang: douchen

Hoewel het misschien verleidelijk is, maar ga vooral niet vaker douchen. Je brengt dan behalve je hormoonhuishouding ook nog eens je huid uit balans doordat die uitdroogt door veel douchen. 

Bovendien heeft je huid het zelf door de overgang al moeilijk genoeg, maak het niet nóg moeilijker. Je kunt je wel aanleren om in deze periode vaker (per dag) schone kleren aan te trekken. Kies dan zoveel mogelijk voor katoenen kleding want die geven zweet door.

lichaamsgeur bij overgang, niet te vaak in bad

Wasmiddel

Kijk ook daar naar het wasmiddel wat je gebruikt. Een wasmiddel met lage PH waarde is op dit moment waarschijnlijk gewoon het beste voor je huid. Een lage PH waarde wil zeggen dat het wasmiddel dat je gebruikt, ongeveer dezelfde zuurgraad heeft als je huid. 

Voor de duidelijkheid de PH waarde moet neutraal zijn voor je huid, en dat is een waarde van rond de 5,5. Een PH waarde van 7 is scheikundig neutraal voor je wasmiddel zelf, maar voor je huid is dit te hoog.

Door de hoge PH water van “gewoon” kraanwater in Nederland, droogt je huid bij een douchebeurt al uit. Het gebruik van zeep versterkt dit vaak nog. Je huid wordt daardoor kwetsbaarder voor infecties, irritaties en uitdroging. Het duurt ongeveer 6 uur voordat je huid van een normale douchebeurt is hersteld.

lichaamsgeur bij overgang, zeep droogt je huid uit

Lichaamsgeur bij overgang: stress en spanning

Stress en spanning maken dat je nog meer gaat zweten en dat leidt weer tot meer stress en spanning. Zweet dat ontstaat door stress ruikt over het algemeen ook nog eens sterker. 

Leren ontspannen is het grootste cadeau dat je jezelf tijdens de overgang kunt geven. Je kunt oefeningen doen die je helpen ontspannen of je kunt een online cursus leren ontspannen volgen. 

Let op! Als je jezelf ineens heel fruitig vindt ruiken, kan dit ook een signaal van diabetes zijn. Twijfel in dat geval niet en raadpleeg een arts.

Is het voor jou écht niet meer vol te houden en is je hele functioneren om zeep, dan kan een botox behandeling helpen. Botox kan de zweetklieren verlammen en daardoor overmatig zweten verminderen [Bron]. 

Nadeel is wel dat je deze behandeling na een paar maanden weer moet herhalen. Als je hiervoor kiest, zoek dan wel iemand die weet wat hij of zij doet en niet één of andere charlatan die aan jouw ellende wat centen wil verdienen.

lichaamsgeur bij overgang, overmatig zweten

Naar Homepage

Plaats een reactie