Menopauze en hypothyreoïdie

Menopauze en hypothyreoïdie ofwel de vertraagde schildklier. De combinatie van menopauze en hypothyreoïdie (betekent dat je schildklier te weinig schildklierhormoon aanmaakt) heeft een aantal veelvoorkomende symptomen. Je kunt last krijgen van een depressieve stemming, verminderde energie en verminderd geheugen. Ontdek hoe jij je schildklier kan helpen.

Onderzoek uit de Verenigde Staten toont aan dat bij meer dan 20% van de vrouwen in de menopauze de diagnose hypothyreoïdie wordt gesteld. Het wil zeggen dat deze vrouwen een trage schildklier hebben. Daarom zou je als vrouw wel iets moeten weten van de combinatie menopauze en schildklier. Als je ouder wordt, is de kans voor vrouwen namelijk groter dat je door hypothyreoïdie wordt getroffen.

Menopauze en hypothyreoïdie

Menopauze en hypothyreoïdie

Menopauze en hypothyreoïdie lijken dus nogal op elkaar als je naar de symptomen kijkt. Je kunt je er depressief door voelen of minder energie hebben. Aanvankelijk wordt vaak aangenomen dat deze symptomen te wijten zijn aan de menopauze, maar later wordt dan toch nog de diagnose hypothyreoïdie gesteld. Intussen is er dan al een hele tijd overheen gegaan.

In een vrouwenlichaam heerst een subtiel evenwicht tussen de hormonen. Hormonale onbalans treedt op tijdens zwangerschap, perimenopauze en menopauze. In de aanloop naar de menopauze kan je menstruatie onregelmatig worden. Pieken en dalen in oestrogeen en progesteron zijn hier de oorzaak van.

Teveel aan oestrogeen

Hypothyreoïdie, die zeven keer vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen, komt ook voor door hormonale onbalans. Sommige artsen zijn van mening dat oestrogeendominantie typisch optreedt in de vroege perimenopauze. Oestrogeendominantie wil zeggen een teveel aan oestrogeen in combinatie met een laag progesteron. Volgens de artsen ligt de oplossing in het teveel aan oestrogeen beperken. Als dit lukt, zou het mogelijk moeten zijn om een langzaam werkende schildklier te voorkomen.

Behandelingsopties van hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie – de te langzaam werkende schildklier- is voornamelijk te wijten aan een te lage productie van het belangrijkste hormoon van de schildklier; thyroxine (T4). Dit hormoon moet door de lever worden omgezet in de actieve schildklier; triiodothyronine (T3). Alleen T3 kan effectief door het lichaam worden gebruikt. Verschillende artsen hebben hun eigen manieren om hypothyreoïdie aan te pakken.

Menopauze en hypothyreoïdie; medicijnen

De meesten artsen schrijven Synthroid of Levothyroxine voor om hypothyreoïdie te behandelen. Dit is de synthetische versie van T4. Op zich kan dit werken, maar dan moet je wel in staat zijn om deze T4 om te zetten in T3. En dat geldt lang niet voor iedere vrouw. Een alternatief kan in dat geval Cytomel zijn. Cytomel is de synthetische versie van T3.

Natuurlijke behandeling van hypothyreoïdie

Veel vrouwen geloven niet in synthetische hormonen om hun hypothyreoïdie te behandelen. Zij verlichten hun symptomen liever met voeding. Ook met lichaamsbeweging, stress verlichting en dergelijke natuurlijke behandelingen kun je positieve resultaten halen. Je kunt door bewust te kiezen voor rijke voeding proberen de balans in je lichaam te herstellen. Daarom moet je dan kiezen voor rijke voeding. Dit wordt dan de basis van hormonale balans en moet bestaan ​​uit:

-Multivitaminen en / of mineralen
-Essentiële vetzuren
-Calcium en / of magnesium

Dergelijke essentiële voedingsstoffen ondersteunen, als aanvulling op een gezond eetpatroon, de endocriene, immuun- en andere belangrijke systemen van het lichaam. Endocriene klieren zijn klieren die hormonen aan het bloed afgeven.

Menopauze en hypothyreoïdie endocrine-system

Menopauze en hypothyreoïdie; progesteroncrème

Sommige artsen raden aan om een ​​progesteroncrème te gebruiken voor de behandeling van hypothyreoïdie. Progesteron is heel belangrijk voor het opbouwen van veel van de belangrijkste hormonen van het lichaam. Het is daarnaast ook van vitaal belang bij het compenseren van een teveel aan oestrogeen. We hebben eerder al gezien dat dit van invloed is op de perimenopauze en hypothyreoïdie. Als je dan deze progesteroncrème gebruikt ervaar je eigenlijk onmiddellijke verlichting van de symptomen.

Gebruik

De crème moet je in je handen en lichaam inmasseren. Aan ongeveer een halve theelepel heb je genoeg. Je arts zal waarschijnlijk voorschrijven dit 21 dagen tweemaal per dag te doen. Vervolgens om 7 dagen te stoppen en dan opnieuw de 21 dagen te herhalen. De crème masseer je in op de dijen, buik, binnenarmen en billen. Daarnaast zul je ook vaak het advies krijgen om meer water te drinken. Je kunt namelijk last van uitdroging krijgen door het gebruik van de zalf.

Veel artsen raden langdurig gebruik van progesteroncrème na de menopauze af. Kortdurend gebruik wordt aanbevolen na de menopauze, vooral bij het afbouwen van hormoontherapie (HRT).

Naar Homepage

Plaats een reactie