Ultieme gids met de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Annet Wellen
Acne bij volwassenen
Behandeling van volwassen acne is niet gemakkelijk. Veel anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten en houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Toch zijn er wel degelijk oplossingen.
€15,95 Paperback

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd. Een unieke en complete gids over medicijnen, huismiddeltjes en verzorging van de acne gevoelige ouder wordende huid waarin een antwoord wordt gegeven op de vraag: “Wat kun je doen tegen acne op latere leeftijd?”

Vragen waar de gids op in gaat zijn onder andere:

  • Waarom hebben juist volwassen vrouwen last van acne ?
  • Hoe kun je volwassenen acne het beste behandelen?
  • Wat kun je het beste doen voor je acne gevoelige huid?
  • Welke huismiddeltjes tegen puistjes kun je zelf gebruiken?

NB! De oplossingen in deze gids zijn niet uitsluitend bedoeld voor vrouwen, want ook volwassen mannen kunnen last hebben van acne. 

In dit artikel wordt verderop nog even specifiek ingegaan op acne problematiek bij mannen.

Acne op latere leeftijd

Acne is alles behalve een puberteitsprobleem. Zoals iedere volwassene kan bevestigen die ooit uit het niets een puistje heeft gehad, kan dit gebeuren als je 20, 30, 40 of zelf nog ouder bent. In feite is acne op 40-jarige leeftijd een veelvoorkomend probleem (dus nee, je bent zeker niet de enige). Het is natuurlijk extra confronterend als je je leven lang een gave huid hebt gehad en ineens heb jij ze ook: puistjes!

Zelfs als je 50 of nog ouder bent, kunnen puistjes voorkomen. De meeste volwassenen acne vind je op de kin of op de kaaklijn. Het kan echter overal voorkomen, ook op andere gebieden van je lichaam. Acne op rug, schouders of benen zijn geen uitzondering.

Vrouw heeft puistje op haar wang

Acne op latere leeftijd; groeiend probleem bij vrouwen

Dermatologen in Amerika snappen niet goed waarom, maar constateren dat acne een groeiend probleem is bij met volwassen vrouwen. De in New York gevestigde beroemde dermatoloog, Joshua Zeichner, ziet het meer en meer in zijn praktijk. Hij stelt: “Er wordt gedacht dat het te wijten is aan een combinatie van hormonale schommelingen, omgevingsstress en voeding, maar hoe het precies zit, weten we het niet.”

Mannen hebben ook last van acne

Het is trouwens niet alleen een probleem voor vrouwen, mannen hebben er net zo goed last van. Uit cijfers blijkt alleen dat het onder vrouwen meer voorkomt. Ongetwijfeld spelen hormonen hier een grote rol in. De meerderheid van de volwassen en menopauzale vrouwen met acne heeft vanaf de adolescentie aanhoudende of terugkerende acne.

Voor de meeste mensen veroorzaken veranderingen in hormoonspiegels acne. Deze hormonen creëren oliën die kunnen leiden tot verstopte poriën, waardoor bacteriën soms kunnen groeien. Beide problemen veroorzaken puistjes.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd ook voor mannen

Mannen van wie de vader ernstige acne had, hebben er ook meer kans op. Sommige medicijnen kunnen bij zowel mannen als vrouwen acne veroorzaken. Bekende acne veroorzakers zijn lithium, dat gebruikt wordt voor de behandeling van een bipolaire stoornis, en corticosteroïden zoals prednison.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, ook voor mannen

Acne uitbraak bij mannen

Mannen krijgen vaak acne op het gezicht en op de rug. Als je zweet kan de acne erger worden. Puistjes op de rug komen vaak voor bij warm weer of na het sporten. Ze zijn moeilijker onder controle te krijgen dan die je gezicht. Sommige mannen vinden dat type puistje minder erg, omdat de meeste mensen hun rug toch niet zien. Dit geldt echter niet voor alle mannen, want er zijn genoeg mannen die zich diep schamen voor de pukkeltjes op hun rug en er maar wat graag vanaf willen.

Sommige mannen krijgen “scheerbultjes” die op acne lijken, maar ingegroeide haartjes of scheerfouten zijn hier de echte oorzaak. Het is dan ook van belang dat je als man goed uitzoekt of hier werkelijk sprake is van acne.

Behandeling van acne van mensen met een rijpere huid

Behandeling van acne van mensen met een rijpere huid is niet gemakkelijk. De meeste anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten. Deze producten houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Met een aantal medicijnen worden goede resultaten bereikt, maar een aantal van deze medicijnen hebben ernstige mogelijke bijwerkingen.

Voor veel vrouwen is huidverandering tijdens de overgang zowel ongemakkelijk als verontrustend. En dan speelt er natuurlijk bij vrouwen in de overgang vaak toch al zoveel. Zaken als opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten, jeuk, smaakverandering en noem de hele lijst van overgangssymptomen maar op. Huidproblemen kunnen daar dan nog eens bij komen. Het is dan meestal moeilijk om acne te beperken tot een enkele oorzaak.

Lees ook Puistjes in de overgang

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Toch geldt dat in de meeste gevallen acne bij volwassenen wordt veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden. Bovendien zal alles wat het immuunsysteem aantast, of het nu gaat om emotionele stress of voedingstekorten, je cortisol- en insulinebalans verstoren. Dit kan ook gevolgen hebben voor je huid. Voor sommige vrouwen leidt dit tot het dieper worden van de stem en het verschijnen van gezichtshaar.

Acne bij vrouwen in de overgang is zelden zo ernstig genoeg dat je een medische behandeling nodig hebt. Bovendien is het vaak zo dat zodra je hormonen weer in evenwicht zijn, de acne meestal verdwijnt.

Huismiddeltjes

Dat betekent niet dat je niets kun doen of dat je maar moet gaan zitten wachten tot het over is. Er zijn huismiddeltjes die bij sommige mannen en vrouwen een positief effect hebben. Voor sommige van die middeltjes is een wetenschappelijke basis te vinden waaróm deze middeltjes werken. Bij andere ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing.

Dit laatste betekent niet per definitie dat een middel niet werkt; het is alleen niet onomstotelijk vast te stellen. De ene mens reageert ook anders dan de ander, dus wat bij de één werkt, doet bij de ander niets.

Bij sommige mensen gaat het placebo effect meewerken: het werkt omdat je gelooft dat het werkt. Is dat erg? Als je van je acne af wilt en dat lukt jou met een bepaald kruid, dan is het resultaat dat telt. Bedenk alleen dat dit dus voor jou zo is en dat dat niet een algemeenheid hoeft te zijn.  

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, vrouw ontdekt een puistje
De gids Acne en rijpere huid een complete gids

Acne en de rijpere huid, een complete gids

In “Acne en de rijpere huid, een complete gids” wordt ingegaan op de verschillen van acne bij volwassenen en bij jongeren. De gids behandelt de meest voorkomende oorzaken bij volwassenen, wat je doen aan verzorging van een acne gevoelige huid, wat je vooral ook niet moet doen.

Er is uitgebreid aandacht voor middelen die je kunt gebruiken om acne te bestrijden. Hier wordt zowel gekeken naar medicijnen die je op recept kunt krijgen, met de voors en tegens van deze middelen.

Daarnaast wordt nog ingegaan op een aantal mythes die over acne bij volwassenen leven. Er is een apart hoofdstuk over tips als je eenmaal met een behandeling bent begonnen en tenslotte wordt er uitgebreid stilgestaan bij huismiddeltjes die je kunt gebruiken. 

Hierbij is gekeken of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan, wat de voors en tegens van de huismiddelen zijn en of er aandachtspunten zijn waar je op moet letten als je één of meer middelen overweegt te gaan gebruiken. Achtereenvolgens worden kruidencrèmes en -gels, essentiële oliën, natuurlijke supplementen en veranderingen in levensstijl behandeld.  

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Er is geen “one size fits all” antwoord op hoe acne eruitziet en wat je er tegen kunt doen. De één reageert goed op de ene behandeling, iemand anders merkt geen verschil. Voor sommigen kan het hebben van acne tot een enorm gevoel van schaamte leiden, terwijl anderen daar minder last van hebben. Hoe het ook is, je hoeft niet te blijven rondlopen met acne, er is een heleboel mogelijk.

Wanneer naar een arts?

Je kunt een aantal beschreven middeltjes uit de gids zelf proberen of je stelt je onder behandeling van een arts. Zeker als je leven er zó door vergald wordt dat je emotioneel enorm belast wordt, is het raadzaam een arts te bezoeken.

Ook als acne pijnlijk is of maar niet minder wordt, wat je ook probeert, is het verstandig een arts of dermatoloog om raad te vragen. Het kan namelijk ook zijn dat er helemaal geen sprake is van acne, maar van een andere huidaandoening. Door de verkeerde medicijnen te gebruiken, kun je je huid ernstig en zelfs onherstelbaar beschadigen. Een goede diagnose dat het in jouw geval echt om acne gaat is daarom ontzettende belangrijk.

Wees in ieder geval altijd eerlijk richting je arts over wat je zelf gebruikt of al hebt geprobeerd. Sommige middelen, ook huismiddeltjes, kunnen de werking van andere medicijnen in de weg staan of je situatie zelfs erger maken dan die was.

Annet Wellen
Acne bij volwassenen
Behandeling van volwassen acne is niet gemakkelijk. Veel anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten en houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Toch zijn er wel degelijk oplossingen.
€15,95 Paperback

Plaats een reactie