Ultieme gids met de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, tablet met cover

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd. Een unieke en complete gids over medicijnen, huismiddeltjes en verzorging van de acne gevoelige ouder wordende huid waarin een antwoord wordt gegeven op de vraag: “Wat kun je doen tegen acne op latere leeftijd?”

Vragen waar de gids op in gaat zijn onder andere:

  • Waarom hebben juist volwassen vrouwen last van acne ?
  • Hoe kun je volwassenen acne het beste behandelen?
  • Wat kun je het beste doen voor je acne gevoelige huid?
  • Welke huismiddeltjes tegen puistjes kun je zelf gebruiken?

NB! De oplossingen in deze gids zijn niet uitsluitend bedoeld voor vrouwen, want ook volwassen mannen kunnen last hebben van acne. 

In dit artikel wordt verderop nog even specifiek ingegaan op acne problematiek bij mannen.

Acne op latere leeftijd

Acne is alles behalve een puberteitsprobleem. Zoals iedere volwassene kan bevestigen die ooit uit het niets een puistje heeft gehad, kan dit gebeuren als je 20, 30, 40 of zelf nog ouder bent. In feite is acne op 40-jarige leeftijd een veelvoorkomend probleem (dus nee, je bent zeker niet de enige). Het is natuurlijk extra confronterend als je je leven lang een gave huid hebt gehad en ineens heb jij ze ook: puistjes!

Zelfs als je 50 of nog ouder bent, kunnen puistjes voorkomen. De meeste volwassenen acne vind je op de kin of op de kaaklijn. Het kan echter overal voorkomen, ook op andere gebieden van je lichaam. Acne op rug, schouders of benen zijn geen uitzondering.

Vrouw heeft puistje op haar wang

Acne op latere leeftijd; groeiend probleem bij vrouwen

Dermatologen in Amerika snappen niet goed waarom, maar constateren dat acne een groeiend probleem is bij met volwassen vrouwen. De in New York gevestigde beroemde dermatoloog, Joshua Zeichner, ziet het meer en meer in zijn praktijk. Hij stelt: “Er wordt gedacht dat het te wijten is aan een combinatie van hormonale schommelingen, omgevingsstress en voeding, maar hoe het precies zit, weten we het niet.”

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, cover van de gids

BESTEL NU DE GIDS MET DE MEEST WAARDEVOLLE TIPS TEGEN ACNE OP LATERE LEEFTIJD

Totaal: € -

Mannen hebben ook last van acne

Het is trouwens niet alleen een probleem voor vrouwen, mannen hebben er net zo goed last van. Uit cijfers blijkt alleen dat het onder vrouwen meer voorkomt. Ongetwijfeld spelen hormonen hier een grote rol in. De meerderheid van de volwassen en menopauzale vrouwen met acne heeft vanaf de adolescentie aanhoudende of terugkerende acne.

Voor de meeste mensen veroorzaken veranderingen in hormoonspiegels acne. Deze hormonen creëren oliën die kunnen leiden tot verstopte poriën, waardoor bacteriën soms kunnen groeien. Beide problemen veroorzaken puistjes.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd ook voor mannen

Mannen van wie de vader ernstige acne had, hebben er ook meer kans op. Sommige medicijnen kunnen bij zowel mannen als vrouwen acne veroorzaken. Bekende acne veroorzakers zijn lithium, dat gebruikt wordt voor de behandeling van een bipolaire stoornis, en corticosteroïden zoals prednison.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, ook voor mannen

Acne uitbraak bij mannen

Mannen krijgen vaak acne op het gezicht en op de rug. Als je zweet kan de acne erger worden. Puistjes op de rug komen vaak voor bij warm weer of na het sporten. Ze zijn moeilijker onder controle te krijgen dan die je gezicht. Sommige mannen vinden dat type puistje minder erg, omdat de meeste mensen hun rug toch niet zien. Dit geldt echter niet voor alle mannen, want er zijn genoeg mannen die zich diep schamen voor de pukkeltjes op hun rug en er maar wat graag vanaf willen.

Sommige mannen krijgen “scheerbultjes” die op acne lijken, maar ingegroeide haartjes of scheerfouten zijn hier de echte oorzaak. Het is dan ook van belang dat je als man goed uitzoekt of hier werkelijk sprake is van acne.

Behandeling van acne van mensen met een rijpere huid

Behandeling van acne van mensen met een rijpere huid is niet gemakkelijk. De meeste anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten. Deze producten houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Met een aantal medicijnen worden goede resultaten bereikt, maar een aantal van deze medicijnen hebben ernstige mogelijke bijwerkingen.

Voor veel vrouwen is huidverandering tijdens de overgang zowel ongemakkelijk als verontrustend. En dan speelt er natuurlijk bij vrouwen in de overgang vaak toch al zoveel. Zaken als opvliegers, stemmingswisselingen, nachtelijk zweten, jeuk, smaakverandering en noem de hele lijst van overgangssymptomen maar op. Huidproblemen kunnen daar dan nog eens bij komen. Het is dan meestal moeilijk om acne te beperken tot een enkele oorzaak.

Lees ook Puistjes in de overgang

Digitale versie van de gids
Totaal: € -

BESTEL NU DE GIDS MET DE MEEST WAARDEVOLLE TIPS TEGEN ACNE OP LATERE LEEFTIJD

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Toch geldt dat in de meeste gevallen acne bij volwassenen wordt veroorzaakt door hormonale onevenwichtigheden. Bovendien zal alles wat het immuunsysteem aantast, of het nu gaat om emotionele stress of voedingstekorten, je cortisol- en insulinebalans verstoren. Dit kan ook gevolgen hebben voor je huid. Voor sommige vrouwen leidt dit tot het dieper worden van de stem en het verschijnen van gezichtshaar.

Acne bij vrouwen in de overgang is zelden zo ernstig genoeg dat je een medische behandeling nodig hebt. Bovendien is het vaak zo dat zodra je hormonen weer in evenwicht zijn, de acne meestal verdwijnt.

Huismiddeltjes

Dat betekent niet dat je niets kun doen of dat je maar moet gaan zitten wachten tot het over is. Er zijn huismiddeltjes die bij sommige mannen en vrouwen een positief effect hebben. Voor sommige van die middeltjes is een wetenschappelijke basis te vinden waaróm deze middeltjes werken. Bij andere ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing.

Dit laatste betekent niet per definitie dat een middel niet werkt; het is alleen niet onomstotelijk vast te stellen. De ene mens reageert ook anders dan de ander, dus wat bij de één werkt, doet bij de ander niets.

Bij sommige mensen gaat het placebo effect meewerken: het werkt omdat je gelooft dat het werkt. Is dat erg? Als je van je acne af wilt en dat lukt jou met een bepaald kruid, dan is het resultaat dat telt. Bedenk alleen dat dit dus voor jou zo is en dat dat niet een algemeenheid hoeft te zijn.  

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, vrouw ontdekt een puistje
De gids Acne en rijpere huid een complete gids

Acne en de rijpere huid, een complete gids

In “Acne en de rijpere huid, een complete gids” wordt ingegaan op de verschillen van acne bij volwassenen en bij jongeren. De gids behandelt de meest voorkomende oorzaken bij volwassenen, wat je doen aan verzorging van een acne gevoelige huid, wat je vooral ook niet moet doen.

Er is uitgebreid aandacht voor middelen die je kunt gebruiken om acne te bestrijden. Hier wordt zowel gekeken naar medicijnen die je op recept kunt krijgen, met de voors en tegens van deze middelen.

Daarnaast wordt nog ingegaan op een aantal mythes die over acne bij volwassenen leven. Er is een apart hoofdstuk over tips als je eenmaal met een behandeling bent begonnen en tenslotte wordt er uitgebreid stilgestaan bij huismiddeltjes die je kunt gebruiken. 

Hierbij is gekeken of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan, wat de voors en tegens van de huismiddelen zijn en of er aandachtspunten zijn waar je op moet letten als je één of meer middelen overweegt te gaan gebruiken. Achtereenvolgens worden kruidencrèmes en -gels, essentiële oliën, natuurlijke supplementen en veranderingen in levensstijl behandeld.  

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, feiten en mythes

Er zijn zoveel acne-mythen dat het moeilijk kan zijn om mythe van feit te onderscheiden. In dit artikel zullen we er alvast een aantal nader bekijken.

Acne zal sneller verdwijnen als je je huid schoon schrobt

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Acne is niet weg te poetsen. Het schrobben van je huid zal acne juist verergeren.

In plaats van je huid te schrobben is het beter je gezicht maximaal twee keer per dag te wassen met een milde reiniger. Gebruik je vingertoppen om de reiniger voorzichtig aan te brengen en was het met lauw warm water af.

Voor sommige mensen werkt acnebehandeling gewoon niet.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Tegenwoordig is er tegen vrijwel alle acne wel iets te doen. Heb je zelf al het één en ander geprobeerd, maar werkt het niet, dan kan een dermatoloog je zeker verder helpen.

Het behandelen van acne wanneer je het voor het eerst krijgt, kan voorkomen dat acne ernstig wordt.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, feit

Feit. Vroegtijdige behandeling kan voorkomen dat een paar puistjes zich ontwikkelen tot een huid met veel verschillende acne-vlekken, waaronder diepe, pijnlijke cysten. Vroegtijdige behandeling kan ook permanente acnelittekens voorkomen.

Het minstens één keer per week verschonen van je lakens en kussenslopen kan helpen om acne te verminderen.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, feit

Feit. Iedere dag verliest je huid en heleboel dode huidcellen en bacteriën. Deze kunnen zich ophopen in je kussenslopen en lakens. Deze kunnen je poriën verstoppen. Je kunt voorkomen door wekelijks je lakens te verschonen en je kussensloop twee of drie keer per week.

Let er wel op dat je voor het schoonmaken van je beddengoed en andere zaken die in aanraking komen met je gevoelige huid het goede reinigingsmiddel koopt. Je moet een middel gebruiken met een pH waarde van ongeveer 5,5, want dat is ook ongeveer de pH waarde van je huid. Dat is een stuk lager dan wat pH neutraal wordt genoemd (dat is een waarde van 7).

Het dragen van make-up veroorzaakt acne.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Het dragen van make-up is prima zolang je cosmetica gebruikt die je poriën niet verstopt. Make-up verstopt je poriën minder snel als je een van de volgende dingen op de verpakking ziet: “Verstopt de poriën niet”, “Niet-comedogeen”, “Niet-acnegeen”, “Vrij van olie”.

Als je make-upborstels gebruikt, maak die dan tenminste één keer per week schoon. Dit kan helpen nieuwe puistjes te voorkomen.

Zodra acne is verdwenen, heb je een “onderhoudsplan” nodig om je huid schoon te houden.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, feit

Feit. Om je huid schoon te houden, moet je de acne behandelen die onder het oppervlak van je huid broeit. Veel mensen kunnen hun huid zuiver houden met een acneproduct dat je zonder recept kunt kopen. Als je last  blijft houden van uitbraken, kan een dermatoloog helpen.

Acne verdwijnt vanzelf als de tienerjaren voorbij zijn.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. De tienerjaren zijn de meest voorkomende tijd om acne te hebben, maar er is helaas geen garantie dat acne zal eindigen zo gauw je 20 bent. Sommige mensen hebben acne als ze in hun 20er of 30er jaren zijn, maar ook in de leeftijdscategorie van 40+ en zelfs boven de 50 en 60 komt acne nog steeds voor. 

Sommige vrouwen die als tiener weinig puistjes hadden, kunnen als volwassene ernstige acne krijgen. Het is wel zo dat als je hormonen weer eenmaal in balans zijn, in de meeste gevallen de acne verdwijnt.

Acnebehandeling heeft tijd nodig om te werken, dus de belofte van een supersnelle genezing is gewoon een hype.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd, feit

Feit. Je zult beweringen vinden dat een product acne van de ene op de andere dag kan verwijderen, maar dat is niet waar. Zo’n product bestaat nu eenmaal niet. De waarheid is dat de behandeling van acne 4 tot 8 weken nodig heeft om te beginnen met werken. De volledige behandeling duurt meestal nog veel langer.

Mee-eters verschijnen wanneer je poriën verstopt raken met vuil.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Vuil veroorzaakt geen mee-eters. Je ziet een mee-eter wanneer een porie verstopt raakt met overtollige olie, dode huidcellen en bacteriën. De zwarte kleur verschijnt omdat lucht zich vermengt met wat je poriën verstopt.

Bruin worden helpt bij het opruimen van acne.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Als je bruin wordt, heb je nog steeds acne. Bruinen beschadigt daarnaast ook nog eens je huid waardoor er een kans is dat je alleen maar gevoeliger wordt voor acne.

Je moet een puistje “uitdrukken” om er sneller van af te komen.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Door je acne uit te drukken, zie je het vaak nog beter. Deze methode kan ook nog eens permanente acnelittekens veroorzaken. Wanneer je puistjes, mee-eters en andere vormen van acne uitknijpt, loop je tenslotte het risico een infectie te krijgen.

Acne hebben is echt niet erg.

Er zijn veel mythes rondom acne

Mythe. Acne kan aanzienlijke fysieke en psychologische problemen veroorzaken. Mensen schamen zich voor de beschadigingen in hun gezicht. Acne kan leiden tot een laag zelfbeeld, sociaal isolement, depressie en angst. Een vroege behandeling van acne kan helpen deze problemen te voorkomen.

Ontdek de meest waardevolle tips tegen acne op latere leeftijd

Er is geen “one size fits all” antwoord op hoe acne eruitziet en wat je er tegen kunt doen. De één reageert goed op de ene behandeling, iemand anders merkt geen verschil. Voor sommigen kan het hebben van acne tot een enorm gevoel van schaamte leiden, terwijl anderen daar minder last van hebben. Hoe het ook is, je hoeft niet te blijven rondlopen met acne, er is een heleboel mogelijk.

Wanneer naar een arts?

Je kunt een aantal beschreven middeltjes uit de gids zelf proberen of je stelt je onder behandeling van een arts. Zeker als je leven er zó door vergald wordt dat je emotioneel enorm belast wordt, is het raadzaam een arts te bezoeken.

Ook als acne pijnlijk is of maar niet minder wordt, wat je ook probeert, is het verstandig een arts of dermatoloog om raad te vragen. Het kan namelijk ook zijn dat er helemaal geen sprake is van acne, maar van een andere huidaandoening. Door de verkeerde medicijnen te gebruiken, kun je je huid ernstig en zelfs onherstelbaar beschadigen. Een goede diagnose dat het in jouw geval echt om acne gaat is daarom ontzettende belangrijk.

Wees in ieder geval altijd eerlijk richting je arts over wat je zelf gebruikt of al hebt geprobeerd. Sommige middelen, ook huismiddeltjes, kunnen de werking van andere medicijnen in de weg staan of je situatie zelfs erger maken dan die was.

Totaal: € -
Cover van de gids

Plaats een reactie