Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang. Niet iedereen weet dat een opgeblazen gevoel een symptoom van de kan overgang zijn. Dit is een symptoom dat zich zelfs al eerder, namelijk in de perimenopauze voor kan doen. Het opgeblazen gevoel begint als de hormoonspiegels beginnen te dalen.

Oestrogeen heeft invloed op de natrium- en vochtretentie, terwijl progesteron helpt om de vochtretentie-activiteit van oestrogeen onder controle te houden. Als je hormoonhuishouding verstoort raakt in de overgang, is het niet zo gek dat je lichaam moeite krijgt met de vochtbalans.

Maar er zijn tal van mogelijkheden die je kunt proberen. De meeste zijn niet erg moeilijk, maar met een beetje geluk helpen ze je wel het ongemak van dat lastige ​​opgeblazen gevoel te verminderen.

Wat bedoelen we met een opgeblazen gevoel?

Een opgeblazen gevoel is een ongemakkelijke druk in de buikstreek. De oorzaak is vocht of lucht dat zich verzameld in het maag-darmkanaal. Je kunt het ervaren alsof je heel vol zit of als een strakke, gespannen gevoel in of rond je buik.

Soms kan het opgeblazen gevoel méér zijn dan een gevoel. Als je naar je buik kijkt, zie je echt een zwelling omdat je maag uitzet. Je kunt ook tijdelijk gewichtstoename ervaren door een opgeblazen gevoel.

Soms is de pijn die je voelt een gevolg van endometriose. Ook na de overgang kan endometriose blijven bestaan en zich in uitzonderlijke gevallen zelfs dan pas openbaren.

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang

We maken een onderscheid tussen twee vormen van een opgeblazen gevoel die zich in de overgang kunnen voordoen: waterretentie of gasretentie.

Als je in de perimenopauze komt, zal je hormoonspiegel vaak fluctueren. Zit je dan in een periode dat je oestrogeenspiegel hoog is, dan heb je kans op waterretentie. Gevolg hiervan kan dan vervelende opgeblazen gevoel zijn.  

Behalve verandering in je oestrogeen niveau, kan een opgeblazen gevoel ook verband houden met veranderingen in je maag-darmkanaal. Dit is een lastige, omdat veel zaken je maag-darmkanaal kunnen veranderen. Onderstaande oorzaken leiden tot overmatig gas in je spijsverteringssysteem en dat kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

Bijvoorbeeld:

 • veranderingen in dieet of eetlust
 • vertraagde spijsvertering
 • stress gerelateerd aan de menopauze
 • lucht inslikken
 • andere gezondheidsproblemen

Waterretentie of gasretentie?

We maken dus een onderscheid tussen waterretentie, maar hoe weet je van welke oorzaak je last hebt? Het kan best lastig zijn om te bepalen welke van de twee het opgeblazen gevoel veroorzaakt.

Gasretentie

Heb je een vol of opgeblazen gevoel in je maag, dan is dat meestal een gevolg van opgesloten lucht. Dit is dan ook meestal gasretentie. Je kunt dit voorkomen door:

 • Kleinere maaltijden eten.
  Grotere maaltijden kunnen moeilijk te verteren zijn, vooral omdat het metabolisme tijdens de menopauze vertraagt.
 • Langzamer eten en goed kauwen.
 • Koolzuurhoudende dranken vermijden.
  Koolzuurhoudende dranken kunnen leiden tot overmatig gas in de maag.
 • Het vermijden van “triggerfood” dat gasretentie veroorzaakt.
  Voedingsmiddelen die gasretentie veroorzaken, zijn onder andere bonen, broccoli en vette, gefrituurde voedingsmiddelen.
 • Zie af van het kauwen van kauwgom.
  Kauwgom kan ervoor zorgen dat je lucht inslikt.

Waterretentie

Gasretentie beperkt zich eigenlijk altijd tot het spijsverteringskanaal. Waterretentie kun je op veel meer plekken in je lichaam ervaren.

 • Je handen of voeten kunnen bijvoorbeeld opzwellen.
 • Gezwollen ogen en gezicht.
 • Donkere kringen onder de ogen.
 • Pijnlijke of gezwollen borsten.
 • Gezwollen benen, enkels en voeten
 • Verhoogde bloeddruk.
Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang, dikke enkels

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang

Bij waterretentie kun je een opgeblazen gevoel hebben in dat deel van je lichaam waar het water zich ophoopt. Behalve een vervelend gevoel kan het ook echt pijnlijk zijn.

Net als bij gasretentie kun je door je levensstijl een beetje aan te passen proberen de klachten ontstaan door waterretentie te verminderen [Bron].

 • Het is belangrijk te zorgen voor voldoende hydratatie.
  Voldoende (water) drinken zorgt ervoor dat je maag-darmkanaal soepel blijft functioneren.
 • Regelmatig bewegen.
  Door je letterlijk in het zweet te werken, verminder je het vasthouden van water en je maakt het makkelijker voor je spijsverteringskanaal het voedsel door je lichaam te verplaatsen.
 • Minder zout gebruiken.
  Zout kan eveneens een belangrijke oorzaak zijn van zwelling en waterretentie. Je doet jezelf een plezier zoveel mogelijk (voor)bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Lees ook Wat je moet weten van natrium en kalium
 • Probiotica eten.
  Van sommige voedingsmiddelen wordt gesteld dat die je spijsvertering kunnen bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn zuurkool, yoghurt en kefir.
 • Stoppen met roken.
  Roken kan ervoor zorgen dat een persoon lucht inslikt, wat leidt tot een opgeblazen gevoel.

Oorzaak en behandeling van een opgeblazen gevoel in de overgang; stress

Er is waarschijnlijk ook een verband tussen stress en een opgeblazen gevoel. Als je veel last hebt van een opgeblazen gevoel is het dus ook goed naar je mentale welzijn te kijken.

Als je langere tijd met stress te maken hebt, scheiden de bijnieren stresshormonen af. Naarmate één van die hormonen, namelijk cortisol, toeneemt, neemt ook het niveau van ADH (antidiuretisch hormoon) toe. Dit stimuleert het lichaam om water vast te houden.

Op zich is stress een gezonde reactie van je lichaam, want je spieren, longen, hart, hersenen en ogen kunnen snel in een vlucht- of vechtstand komen. Als je in gevaar bent, kan dit letterlijk van levensbelang zijn.

Voor je spijsvertering heb je echter een situatie van rust nodig zodat je lichaam bezig kan met het verteren van voedsel.

De overgang is voor veel vrouwen een periode van verhoogde stress. Er zijn dan ook uitdagingen genoeg. Neem zaken als opvliegers, angst, slecht slapen, zweten en vermoeidheid, om er maar een paar te noemen. Veel meer stress dus dan je in je “gewone” leven zult ervaren.

Stress beheersing via de BONC methode

Leer hoe je je stress op een praktische manier een plek in je leven kunt geven.

Lees HIER wat de BONC methode is en hoe je deze unieke training kunt volgen. 

Medicijnen

Er zijn ook medicinale behandelingen als je erg veel last hebt van een opgeblazen gevoel en als verandering van je levensstijl niet werkt.

 • Vrij verkrijgbare medicatie bij apotheek en drogisterij.
 • Voorgeschreven plaspillen en diuretica innemen.
 • Hormoonvervangende therapie nemen.
 • Sommige anticonceptiepillen.

Is het een opgeblazen gevoel of word ik dikker?

Soms is het lastig om het verschil te maken of je een opgeblazen gevoel hebt of dat je zwaarder aan het worden bent. Als je water vasthoudt, neemt je gewicht ook toe.

Bij gewichtstoename heb je meestal niet het pijnlijke en vervelende gevoel dat je buik een soort ballon aan het worden is.

Bovendien zijn er nog een aantal andere kenmerken die aangeven dat je te maken hebt met een opgeblazen gevoel en niet zozeer met gewichtstoename.

 • Je hebt meer last tijdens of na een maaltijd.
 • Het gevoel van opgeblazenheid verandert gedurende de hele dag.
 • De periodes van opgeblazen of pijnlijk gevoel is een relatief korte periode.
 • Je hebt meer last tijdens hormoon schommelingen. Zeker als je nog menstrueert is dit goed inzichtelijk te krijgen, want dan herken je in het opgeblazen gevoel een vergelijkbare periode.

Gewichtstoename is (helaas) meer permanent van aard. Het feit dat je zwaarder wordt is het gevolg van het langzamer worden van je metabolisme. Doorgaans heb je hierbij geen last van je maag. Als je gedurende de dag je buik opzet en weer inzakt is de kans groot dat je een opgeblazen gevolg hebt.

Bezoek een arts bij twijfel

Wanneer moet je naar een dokter gaan?

Meestal gaat het opgeblazen gevoel vanzelf weer over als je hormoonschommelingen afvlakken. In veruit de meeste geval hoef je je hier geen zorgen over te maken. Het opgeblazen gevoel zal steeds minder vaak voorkomen als je lichaam zich gestaag aanpast aan je nieuwe hormoon niveaus.

Een ander verhaal wordt het als je langdurig (en dan bedoel ik weken lang) een pijnlijk en opgeblazen gevoel hebt. Dit kan ook wijzen op een andere medische aandoening en dat moet door een arts worden uitgesloten.

Ga naar Homepage

Plaats een reactie