Persoonlijke groei tips die echt werken

Persoonlijke groei tips die echt werken. Voor iedereen die is begonnen aan een reis naar zelfverbetering of persoonlijke groei, weet je dat de betere versie van jezelf aan het andere eind van een achtbaanrit lijkt te liggen.

Het pad naar transformatie is ongelijk, meestal bergopwaarts en bevat vaak veel tegenslagen. Hierdoor kun je gaan twijfelen om je keuze waarom je ooit begonnen bent. Maar als je eenmaal je doelen hebt bereikt, is het vaak zeer de moeite waard.

Persoonlijke groei tips die echt werken, groei is als een jong plantje

De Kaizen-methode is een benadering van verbetering die je helpt de marathon te omarmen die continue groei is, in plaats van onmiddellijke resultaten en voldoening te verwachten. Vaak ben je op zoek naar manier om alles NU beter te maken. Deze aanpak hanteert een meer realistische strategie die in de loop van de tijd tot succes leidt.

Persoonlijke groei tips die echt werken, de Kaizen-methode begrijpen

Sommige mensen willen en hopen dat een radicale verandering hun leven in één klap ten goede verandert. Zo werkt de Kaizen-methode niet. De Kaizen-methode richt zich op een gestage permanente verandering. Door deze rustige manier heb je een veel grotere kans op een succesvolle verandering op de lange termijn. 

Veel mensen spreken over Kaizen als de ‘1 procentregel’. In plaats van te proberen veranderingen met grote sprongen te maken, concentreert je je elke dag op één klein ding dat je dichter bij je uiteindelijke resultaat zal brengen.

Kaizen, de basis

De methode is ontwikkeld als businessmodel om “lean manufacturing” te bevorderen. Lean manufacturing is gericht op het creëren van maximale waarde voor een klant en tegelijk verspilling zoveel mogelijk te beperken.

Je kent het misschien als ‘The Toyota Way’, omdat het door die fabrikant beroemd werd. Het doel was kwaliteitscontrole te garanderen en tegelijk een meer klantgerichte werkwijze binnen de auto-industrie in Japan te bewerkstelligen.

‘Radicale’ innovatie

Het tegenovergestelde van deze benadering zou ‘radicale innovatie’ kunnen noemen. Hierbij probeer je als bedrijf of persoon zeer snel drastische veranderingen door te voeren.

Iedereen die een streng en zeer beperkt dieet heeft gevolgd, kan je vertellen wat er gebeurt als je alles heel snel verandert. Op deze manier veranderen is veel moeilijker te realiseren en nauwelijks vol te houden.

Persoonlijke groei tips die echt werken; zet kleine stapjes

De Kaizen-methode benadrukt in plaats daarvan een eenvoudige filosofie. Concentreer je elke op een klein beetje beter worden dan de dag ervoor. Daarbij maakt de manier waarop je probeert te veranderen of te verbeteren niet uit.

De kracht van deze methode is dat deze kleine veranderingen elkaar versterken. Kleine veranderingen in het begin worden al snel gecombineerd met andere kleine veranderingen. Hierdoor ontstaat een vliegwiel effect. Het gaat geleidelijk en je houdt een gevoel van controle, waardoor de effecten veel meer blijvend zijn dan bij andere methoden. 

Persoonlijke groei tips die echt werken, stap voor stap verder

Hoewel het oorspronkelijk is ontwikkeld als een businessmodel, is de Kaizen-methode ook toepasbaar op persoonlijke groei en ontwikkeling. Het voordeel van dit soort benadering van verbetering is dat het je uit de achtbaan van ups en downs haalt. Veranderingen die je graag wilt doorvoeren in je leven, zetten je leven nu veel minder op z’n kop. Voor de meeste mensen is dit een stuk prettiger.

Persoonlijke groei tips die echt werken, werk er vandáág aan

Je gaat niet aan de slag met grote toekomstige doelen. Nee, bij de Kaizen-methode concentreer je je op vandaag. Welke kleine stappen kun je vandaag zetten om doelen te bereiken die haalbaar zijn? Wat is er op dit moment in jouw situatie mogelijk? 

Kaizen is geen wondermiddel

De Kaizen-methode is een realistische methode. Het is geen wondermiddel dat je leven plotseling zal veranderen of alles beter zal maken. Zo’n middel bestaat ook gewoonweg niet.

En hoe eerder je dit beseft en omarmt, hoe eerder je daadwerkelijk kunt beginnen met het verbeteren van je leven op een zinvolle manier. Verandering is moeilijk, en het komt door kleine stappen die elke dag worden genomen. 

Het komt door continue verbetering, niet door transformatie van de ene op de andere dag.

De Kaizen-methode is een proces, geen doel. Het is niet iets dat je ooit echt bereikt, het is iets dat je elke dag dóét. Zodra je een specifiek doel bereikt, kan Kaizen-denken je helpen je resultaten te behouden of je (zakelijke) winst veilig te stellen.

Zoals een inspirerende spreker ooit zei:

“Succes is geen eigendom, het wordt verhuurd. 

En huur moet elke maand worden betaald.”

Als je wilt slagen, moet je elke dag hard werken, dus je kunt dat werk net zo goed een onderdeel van je dagelijkse gewoonten maken, zodat het wordt wie je bent en wat je daarbij doet.

Kaizen in je leven

Volg de minicursus Kaizen in je leven en ontdek wat deze methode kan doen voor jouw persoonlijke ontwikkeling op zowel professioneel, op financieel gebied, voor je gezondheid en het behalen van je doelen. 

Plaats een reactie