Puistjes in de overgang

Puistjes in de overgang. Niet te geloven, toch? Je hebt met een overvloed aan veranderingen te maken in de overgang, zoals opvliegers, vermoeidheid en stemmingswisselingen om er maar een paar te noemen. En als je pech hebt komt er nog een onverwachte bij: acne. De meeste mensen zien acne of puistjes als “iets dat bij opgroeiende pubers hoort.” En die dingen komen ook altijd op het verkeerde moment…. als je uit wilt of nog erger: op een bruiloft.

De waarheid is echter verre van dat. Een groot deel van de volwassen en menopauzale vrouwen met acne heeft vanaf de adolescentie aanhoudende of terugkerende acne. De belangrijkste factor is hormonale onbalans. En als er één periode in het leven van een vrouw aan te wijzen is dat er sprake is van hormonale onbalans, ja, dan is dat wel de overgang.

Daarin wijkt acne bij volwassen niet af in vergelijking met puistjes bij pubers. De veranderingen en onevenwichtigheden in de hormoonspiegels beïnvloeden de natuurlijke afweer van onze huid en veroorzaken acne.

Annet Wellen
Acne bij volwassenen
Behandeling van volwassen acne is niet gemakkelijk. Veel anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten en houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Toch zijn er wel degelijk oplossingen.
€15,95 Paperback

Puistjes in de overgang

Er is echter een scala aan factoren die ook een rol kunnen spelen bij het ontstaan en verergeren van acne. Denk daarbij aan stress, genetische factoren, cosmetica, veranderingen in voeding en levensstijl.

Bijzonder is dat er eigenlijk helemaal niet zoveel onderzoek is gedaan naar acne bij volwassenen. En dat terwijl veel mensen, zowel mannen als vrouwen, zich op zijn vriendelijkst gezegd enorm ongemakkelijk kunnen voelen over hun puistjes.

Voor sommige mensen is het ongemak zo groot dat ze zich terug trekken en afzien van sociale interacties. Schaamte over hoe iemand er uitziet en angst voor vervelende opmerkingen houden mensen letterlijk thuis. Alsof de onzekerheid over wie je bent en wat er met je gebeurt gedurende de overgang al niet genoeg is.

Waarom je je niet voor je huid hoeft te schamen:

Hoe voorzichtig je ook bent, hoe goed je ook voor je huid zorgt, puistjes kunnen altijd verschijnen. En dit gebeurt bij  85% van de mensen! De waarheid is dat je acne waarschijnlijk nooit helemaal weggaat. Net als bij de zoektocht naar een perfect lichaam is een perfecte huid een onrealistische eis en het is oneerlijk naar jezelf. 

Vechten tegen je huid is als vechten tegen je lengte. Vechten tegen je puistjes zal je waarschijnlijk alleen maar verdrietiger maken. Er is namelijk een grote troost: een puistje is altijd tijdelijk. Er is geen puist die niet uiteindelijk verdwijnt, al kan het soms best even duren.

Een krachtige vrouw zijn betekent dat je kunt omgaan met de ervaringen van je kwetsbaarheid. Omarm wie je bent, met gebreken en al.

En als je dat lastig vindt, bedenk dan dit: de meeste andere mensen zien je puistjes vaak niet eens, tenzij jij erop ingaat. 

Zorg goed en met liefde voor jezelf, ook voor je ouder wordende huid.

Puistjes in de overgang, acne is bij pubers anders

Acne in de overgang

De hormonale acne die typerend is voor de overgang, begint vaak al veel eerder. Bij veel vrouwen beginnen de huidproblemen al in de perimenopauze. De perimenopauze is de periode vóór de menopauze, het 12 maanden of langer niet ongesteld zijn geweest. De perimenopauze begint meestal ergens tussen de twee en acht jaar vóór de menopauze (zie verder De overgang in drie fasen).

Huidproblemen in de overgang

 

Tijdens de perimenopauze wordt je huid dunner. Je krijgt daarbij ook rimpels, je huid wordt slapper en wonden in je huid zullen minder snel genezen. Alles is terug te leiden tot een lager oestrogeen niveau. Wat het allemaal nog een beetje erger maakt is dat naarmate de menopauze vordert, je huidproblemen steeds meer en duidelijker zichtbaar worden. 

Huidproblemen die zich kunnen voordoen in de overgang zijn onder andere:

Droge huid:
Omdat de talgproductie in je huid afneemt, wordt je huid droger. .

Uitgedroogde huid:
Huid moet gehydrateerd blijven om de functie goed te kunnen voeren. Als we ouder worden neemt het vermogen van de huid om gehydrateerd te blijven af. 

Zonnevlekken of ouderdomsvlekken:
Dit wordt niet zozeer veroorzaakt doordat het oestrogeen niveau daalt, maar hoort bij het ouder worden. 

En dus acne: puistjes in de overgang.

Acne is anders dan bij pubers

Behandeling is een uitdaging, zelfs in gespecialiseerde klinieken. De meeste anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten. Bij de ontwikkeling daarvan is geen rekening gehouden met de veel gevoeligere en rijpere huid van mensen van middelbare leeftijd.

Acne is op deze leeftijd veel resistenter, dieper en langduriger en verlangt dus een heel andere aanpak dan die bij jongeren.

Toch is het goed om je het volgende te realiseren: acne bij vrouwen in de overgang is zelden ernstig genoeg om medische behandeling te rechtvaardigen. Zodra je hormonen in evenwicht zijn, verdwijnt de acne meestal.

Het is ook helemaal niet nodig om dure producten of behandelingen aan te schaffen.

Behandeling van puistjes in de overgang

De beste huidverzorging voor de een huid in de overgang is gebaseerd op drie kernprincipes. Deze huidverzorging is:

  • Zacht voor de huid,
  • houdt vocht vast en
  • voorkomt vochtverlies en verdere schade.

Probeer niet te plukken aan of uitknijpen van je puistjes. Deze praktijken, hoewel verleidelijk, kunnen het probleem verergeren of littekens veroorzaken.

Vervang oude cosmetica. Vermijd cosmetica op oliebasis en kies voor producten op mineraal- of waterbasis.

Wil je een snelle, gemakkelijke en zachte reinigingsoplossing, gebruik dan micellair water en een wattenschijfje.

Puistjes in de overgang; Acne

Je dagelijkse routine is van cruciaal belang, wat betekent dat het belangrijk is dat je de juiste reiniger gebruikt. Dit moet één zijn die ontwikkeld is voor de gevoelige, rijpere huid. Het beste is een reiniger die is samengesteld om zachtjes te exfoliëren (om dode huidcellen te verwijderen) en te reinigen zonder waardevol vocht aan de huid te onttrekken.

Andere inflammatoire huidaandoeningen

Als je het bovenstaande uitprobeert en de zaken lijken alleen maar erger te worden, kun je in plaats van acne wel eens rosacea of ​​periorale dermatitis hebben. De enige manier om dit zeker te weten is een bezoek aan een dermatoloog. Het is echt van belang om te weten omdat acnebehandelingen je huid alleen maar zullen irriteren. Wat je in dit geval nodig hebt zijn antibiotica of ontstekingsremmers om ontstekingen in je gezicht te verzachten.

Huiduitslag en eczeem komen ook vaak voor bij de huid in de overgang. Houd een tube Hydrocortison crème FNA bij de hand om jeuk en irritatie te verzachten. Deze zalf is bij iedere apotheek te koop.

Tenslotte: behandel je hele lichaam goed

Het lijkt niet eerlijk om tegelijkertijd te moeten vechten tegen puistjes, rimpels en andere symptomen van de overgang, maar weet dat je niet de enige bent.

Bescherm je huid overdag tegen vochtverlies en omgevingsfactoren. Gebruik een milde reiniger die ontwikkeld is voor de rijpere, gevoelige huid. Houd douches kort – vijf tot acht minuten – met lauw water, niet heet.

Annet Wellen
Acne bij volwassenen
Behandeling van volwassen acne is niet gemakkelijk. Veel anti-acneproducten zijn ontworpen voor de vette huid van adolescenten en houden geen rekening met de gevoelige rijpe huid van mensen van middelbare leeftijd. Toch zijn er wel degelijk oplossingen.
€15,95 Paperback

Plaats een reactie