Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar. In shampoo zitten heel veel ingrediënten. Als je nou een speciale shampoo zoekt omdat je extra aandacht wilt geven aan je haar, waar moet je dan op letten als je zoekt naar een shampoo voor grijs wordend haar? 

Er zijn trouwens wel meer zaken van belang voor je haar dan shampoo alleen. Ook collageen is van belang voor je haar [Bron]. Wil je daar meer over weten dan verwijs ik je naar de pagina op deze site die volledig gewijd is aan collageen en hoe je door voeding of supplementen je collageen niveau kunt verhogen. 

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar

“Goh, wat zit je haar leuk”. Leuk toch, compliment? Ik ben zelf niet zo overtuigd van mijn nieuwe look, maar zoals ik al tegen mijn kapper zei: “Ik zie mijn achterkant niet.” Wat ik wél zie en wat in het kapperslicht genadeloos duidelijk was, is de hoeveelheid grijs die door mijn bruine lokken heen komt. Tja, als je ouder wordt, de overgang nadert of vordert, dan verandert er van alles. Het één heeft wat meer impact dan het ander en hoe erg je alles vindt of ervaart, is ook nog eens heel persoonlijk.

Grijs worden hoort erbij

Nou heb ik er op zich niet zoveel moeite mee dat ik grijs word. Het hoort erbij en soms zie ik mensen van Zekere Leeftijd met een (vind ik) prachtige volle bos diepgrijs of bijna wit haar. Geen probleem mee als dát mijn voorland wordt. Ik heb zelf een bos heel dicht haar, dus misschien loop ik zelf over enkele jaren trots en vol zelfvertrouwen met een grijze tooi zoals Helen Mirren of Jamie Lee Curtis. Daar kan ik prima mee leven.

Tot die tijd moet ik echter door de periode van wat ik dan maar ‘Peper-en-Zout-Haar’ noem heen. De periode waarin mijn zachte, soepele bruine haren worden vervangen door een wat stuggere, dikkere en springerige grijswitte soort.

Grijs haar verven

Met verven heb ik het niet zo. Ik zie het aan mijn buurvrouw. Zij heeft járenlang haar haar geverfd en is daar nu wel een keer klaar mee. Als ik zie hoe lang de uitgroei duurt en wat een merkwaardig gezicht ik het vind die steeds verder opschuivende horizontale streep bij haar tussen bruin en grijs, dan denk ik: “Laat maar”.

Mijn kapster had echter wel een oplossing: shampoo. Shampoo met écht werkzame ingrediënten voor grijs wordend haar. Nu vertrouw ik altijd op deskundigheid van mensen die al jaren een vak uitvoeren en als je dan producten met overtuiging weet te brengen, denk ik: “Je gelooft er in ieder geval zelf in. Laat ik het maar een keer proberen.”

Aldus toog ik naar huis met een Shampoo Die Alleen Bij Kappers Te Koop Is. Dat staat tenminste op de fles, maar enig speurwerk op internet leert dat je er ook prima op een andere manier aan kunt komen.

Shampoo; werkende ingrediënten bij grijs wordend haar, bij de kapper
Shampoo; werkende ingrediënten bij grijs wordend haar, haar wassen bij de kapper

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar, gebruik

Ik vind het een fijne shampoo moet ik zeggen. Ik vind het aangenaam ruiken en mijn haar voelt lekker zacht. De claim op de fles dat de shampoo “helpt de zichtbare tekenen van veroudering ongedaan te maken en zorgt voor direct jeugdig en sterker haar” geloof ik echter niet zomaar.

Mijn haar is deels grijs, wordt steeds meer grijs en zal nooit jeugdig meer zijn. Bovendien, hoe je het ook wendt of keert, haar is in principe dood. Dat is maar goed ook, want wie zou er nog naar een kapper willen als iedere knip van de schaar in je haar vreselijk pijn doet? Knip één keer per ongeluk in je vinger en je snapt wat ik bedoel.

Er zijn inmiddels drie redenen bekend waarom je grijs wordt, en dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, want beiden worden grijs.

1)  Het verlies van melanine. Melanine zorgt voor kleur in je haar. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder melanine aan en verdwijnt de kleur uit je haar. Het moment waarop dat gebeurt is genetisch bepaald.  Daarom kun je ook al grijs worden als je bijvoorbeeld nog begin maar 20 bent. 

2) Recent onderzoek (begin 2020) aan de Amerikaanse Harvard universiteit toont aan dat je van stress letterlijk grijze haren kunt krijgen. [Bron] 

Het goede nieuws hier lijkt dat in ieder geval deze manier van grijs worden terug te draaien is als je je leefstijl aanpastDat ontdekten onderzoekers in mei 2020 aan de Columbia University van New York. Een Online Cursus Leren ontspannen kan in dit geval dus je grijze haren verminderen.

3) Bepaalde ziektes zoals bijvoorbeeld schildklierproblemen kunnen ervoor zorgen dat je snel grijs wordt.

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar

Terug naar de shampoo die zou helpen bij grijs wordend haar. Waarop is de claim van het “helpen van zichtbare tekenen van veroudering ongedaan maken en zorgen voor direct jeugdig en sterker haar” eigenlijk gebaseerd? 

Wat zit er in dat slanke flesje waarvan ik de inhoud achteloos op mijn haar smeer en weer uitspoel? Is er gedegen onderzoek te vinden naar werkzame ingrediënten in shampoo bij grijs wordend haar en welke ingrediënten zijn dat dan?

Tijd om zelf maar eens wat dingen uit te zoeken. Op het etiket staan een hoop ingrediënten (28 in totaal), waarvan ik 

a) nog nooit gehoord heb en 

b) ik geen idee heb wat ze doen.

 

Raar eigenlijk hoe makkelijk ik me dit product heb laten verkopen….

Oké, daar gaan we.

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar; samenvatting

Laat ik voor de leesbaarheid hier de samenvatting van mijn onderzoek maar weergeven. 

Als een ingrediënt in de meeste shampoos voor komt of ik kon geen duidelijke aanwijzing vinden dat het ingrediënt iets bijzonders doet voor grijs wordend haar, dan staat die niet in de tabel. 

Van alle ingrediënten kun je een uitgebreidere beschrijving per ingrediënt onder de samenvatting vinden. 

Daar staan ook de bronvermeldingen naar de onderzoeken die ik heb gebruikt. Die staan dus NIET apart in de samenvatting.

Naar Homepage

Shampoo; werkende ingrediënten bij grijs wordend haar, vrouw met grijs haar
shampoo, ingrediënten

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar

Welke van de 28 ingrediënten zijn nu écht van meerwaarde voor grijzende haren? Welke werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar kan ik in mijn shampoo vinden?

Ingrediënt

Gehydrolyseerde Keratine

Wat doet het dan?

Keratine is een lichaamseigen stof. Je haar bestaat voor 89% uit keratine. Het geeft je haar veerkracht en maakt het sterk.

Door een shampoo met keratine te gebruiken, herstel je de schade. Je haar wordt minder pluizig en gladder. Dit is dus in shampoo één van de  werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Opmerkingen

Wees voorzichtig met het zomaar kopen van een “echte” keratine shampoo. Heel vaak zitten er bijstoffen in waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend kunnen zijn, zoals het conserveermiddel formaldehyde en al is de dosis in keratine shampoo laag, helemaal zonder risico is het niet.

Ingrediënt

Ubiquinone

Wat doet het dan?

Uit onderzoek in 2009 blijkt dat er door gebruik van Q10 positieve effecten op haarzakjes zijn geconstateerd. Het lijkt er dus inderdaad op dat het gebruik van Q10 verouderingseffecten tegen kan gaan en dus ook dit is in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Opmerkingen

Geen

Ingrediënt

PEG-40 gehydrogeneerde castor olie

Wat doet het dan?

Van pure castor olie wordt beweerd dat het de hoofhuid schoon houdt. Het haar wordt er soepeler. Hierdoor beschadigt of breekt je haar minder snel. Uit een studie onder muizen is aangetoond dat castor olie de haargroei kan bevorderen.

Opmerkingen

Je moet altijd een beetje voorzichtig zijn om uitkomsten uit dieronderzoek één op één te vertalen naar mensen. Of castor olie ook voor mensen de haargroei kan bevorderen, moet dan ook nog onderzocht worden.

Ingrediënt

Glycerine

Wat doet het dan?

Glycerine is in staat vocht aan te trekken en vast te houden. Op die manier beschermt glycerine je haar tegen uitdroging en tegen pluizen. Stuggere grijze haren willen nog wel eens wat pluiziger zijn dan gladde jongere haren. Dus ook dit is in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Opmerkingen

Geen.

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar

Er zijn dus wel degelijk ingrediënten in shampoo die werken bij grijs wordend haar. Omdat shampoo natuurlijk ook heel persoonlijk is, heb ik hier verder geen merk of merken genoemd. Het gaat om wat er in een shampoo zit.

Als je wilt weten of jouw shampoo iets doet voor jouw grijzende lokken, kijk dan of één of meer van bovenstaande ingrediënten in je shampoo zitten, want deze ingrediënten hebben een bewezen effect.

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat er in jouw shampoo andere ingrediënten zitten die misschien ook wel werkzaam zijn bij grijs wordend haar en die niet in mijn shampoo zitten. Dat weet ik natuurlijk niet. Ik weet wel dat er in mijn shampoo 28 ingrediënten zitten, waarvan er 4 iets doen voor grijs wordend haar. 

Een deel van die 28 ingrediënten zijn natuurlijk ook bijstoffen die nodig zijn om shampoo bijvoorbeeld langer houdbaar of smeerbaar te maken.

Hieronder volgt de uitwerking van alle 28 ingrediënten in één flesje shampoo.

Alle 28 ingrediënten

Ten eerste een opsomming van alle ingrediënten die in mijn shampoo zitten.

Aqua (Water, Eau), Sodium Laureth Sulfate, Cocamidopropyl Betaine, Coco-Glucoside, PEG-7 Glyceryl Cocoate, Sodium Chloride, Steardimonium Hydroxypropyl Hydrolyzed Keratin, Hydrolyzed Keratin, Ubiquinone, Polyquaternium-10, Panthenol, Glycol Distearate, Caprylyl/Capryl Glucoside, Citric Acid, Sodium Benzoate, Parfum (Fragrance), Laureth-4, Hydrogenated Castor Oil, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Mica, Butylphenyl Methylpropional, Alpha-Isomethyl Ionone, Linalool, Limonene, Glycerin, Propylene Glycol, CI 77891 (Titanium Dioxide), CI 77491 (Iron Oxides)

Shampoo; werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar. Uitwerking per ingrediënt

Nu dan volgt per ingrediënt een beschrijving wat het doet, of het bijzonder is voor een shampoo die de tekenen van veroudering zou moeten tegengaan en of er opmerkzame zaken die je zou moeten weten zijn bij het betreffende ingrediënt.

Shampoo; werkende ingrediënten bij grijs wordend haar, micellaire shampoo
Shampoos op een rij

Aqua 

Logisch ingrediënt en komt in de meeste shampoos voor. Aqua, water, is een bestanddeel waarin je andere bestanddelen makkelijk kunt oplossen. Zonder water zou je je shampoo waarschijnlijk als poeder in je haar moeten smeren. 

Veel shampoos hebben de micellaire variant van water. Van micellair water wordt gezegd dat het beter schoonmaakt, met name beter ontvet, dan gewoon water. Voor een gevoelige huid lijkt micellair water wel degelijk iets te doen maar in haarproducten niet zo zeer, temeer omdat alle shampoos micellair zijn.

Sodium Laureth Sulfate 

Dit ingrediënt komt in de meeste shampoos voor en zorgt ervoor dat je shampoo je haar reinigt en dat de shampoo gaat schuimen. Uit onderzoek is gebleken dat dit ingrediënt voor huidirritatie kan zorgen. De kans op irritatie aan huid of ogen neemt toe naarmate de concentratie van Sodium Laureth Sulfate hoger is [Bron]. 

Cocamidopropyl Betaine

Ook dit ingrediënt komt in de meeste shampoos voor en zorgt ervoor dat je shampoo gaat schuimen. Het helpt de shampoo makkelijker over je hoofd te verdelen en dat vuildeeltjes uit je haar gespoeld kunnen worden. Daarnaast heeft het een antistatisch effect en zorgt er zo voor dat je haar makkelijker doorkambaar wordt. Het doet in algemene zin dus iets voor je haar en is niet speciaal in deze shampoo  één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

In het verleden zijn er onderzoeken geweest naar cocamidopropyl betaine met tegenstrijdige resultaten. Eén van de oorzaken daarvan was de wijze van onderzoek en het gebruik tijdens het onderzoek van niet zuivere cocamidopropyl betaine.  

De huidige stand van onderzoek is dat bij normaal gebruik cocamidopropyl betaine veilig is. Kom je heel veel met deze stof in aanraking, zoals kappers bijvoorbeeld, kun je wel last krijgen van bijvoorbeeld een droge huid of zelfs eczeem gaan ontwikkelen.

Ook als je al een allergie hébt, is het niet verstandig producten met cocamidopropyl betaine te gebruiken [Bron]. 

Coco Glucoside

Gemaakt van gedroogd vruchtvlees van de kokosnoot. Het komt in veel shampoos voor en verwijdert onzuiverheden. Coco glucoside is een natuurlijke emulgator. Dat betekent dat dit ingrediënt ervoor zorgt dat twee andere ingrediënten die niet of moeilijk mengbaar zijn tóch vermengd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan water en olie. Dat gaat moeilijk samen. Door de toevoeging van een emulgator lukt het toch om deze twee ingrediënten met elkaar te vermengen.

Coco glucoside wordt veel in natuurshampoos gebruikt. Het is namelijk mild voor je hoofdhuid, geschikt voor mensen met een gevoelige hoofdhuid omdat het de huid niet uitdroogt en het is ook nog eens biologisch volledig afbreekbaar. Coco glucoside is veilig om te gebruiken, al zijn er mensen die er allergisch voor kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt echter dat dit in verhouding een hele kleine groep is [Bron]. 

Peg-7 Glyceryl Cocoate 

In vrijwel alle shampoos zitten PEG verbindingen. Voor je huid zijn alle PEG producten misschien niet zo aan te raden. PEG staat voor Polyethylene Glycol. PEG zorgt ervoor dat andere stoffen makkelijker door je huid worden opgenomen, dus ook stoffen die je niet in je lichaam wilt hebben. Daarnaast kan PEG gevolgen voor de vochtbalans van je huid. Je kunt er zowel een droge als juist een vette huid van krijgen.

Voor shampoos geldt dit een stuk minder, omdat je shampoo natuurlijk waar relatief snel uitspoelt. Uit onderzoek blijkt dat normaal gebruik de PEG in shampoo niet schadelijk is [Bron].

Sodium Chloride

Sodium chloride zit in veel shampoos en is een verdikkingsmiddel. Een andere naam is tafelzout. Dit is geen vriendelijke stof. In pure vorm wordt het bijvoorbeeld ook gebruikt om een gootsteen te ontstoppen. Aan de andere kant: het komt van nature ook voor in zeewater en het houdt onze vochtbalans op orde. In shampoo komt het in kleine hoeveelheden voor om te voorkomen dat de shampoo direct van je hand glijdt.

Steardimonium Hydroxypropyl Gehydrolyseerde Keratine

Ook dit is weer een emulgator om stoffen die anders niet vermengen toch te mengen. Het woord gehydrolyseerd wil zeggen dat de betreffende stof in kleinere stukjes is gebroken waardoor het in water oplosbaar is en beter in staat is beschadigingen in je haar tijdelijk effectief op te vullen. Was dat ‘gehydrolyseerde’ er niet, dan zou je in dit geval de keratine meteen weer afspoelen zonder dat het zijn werk heeft kunnen doen. Keratine zit niet in alle shampoos, maar dat is het volgende ingrediënt.

De moeilijke woorden aan het begin geven aan dat het chemisch bewerkte keratine is. Deze bewerking zorgt ervoor dat de shampoo antistatisch is. Dit ingrediënt kom je ook nogal eens in conditioners tegen. Er zijn geen recente studies bekend naar eventuele gezondheidsrisico’s van steardimonium hydroxypropyl gehydrolyseerde keratine, maar uit eerder onderzoek is gebleken dat het irritatie en allergische reacties kan veroorzaken [Bron]. 

Gehydrolyseerde Keratine

Hier zijn we aangekomen bij één van de belangrijkst bouwstenen van je haar, het eiwit (of proteïne) keratine. Je haar bestaat voor 89% uit keratine. Dit geeft je haar veerkracht en maakt haar sterk. Keratine wordt gevormd door 19 aminozuren. Dit zijn kleine elementjes die van onschatbare waarde zijn voor een menselijk lichaam. Wonden genezen, vervoer en opslag van voedingsstoffen, werking van je organen. Bij dit alles spelen aminozuren een hele grote rol.  

Als de keratine uit je haar verdwijnt en je zou dan een haar onder een microscoop kijken, dan zou je een soort spons zien. Naarmate de gaten groter zijn, is de beschadiging van je haar ook groter. Door een shampoo met keratine te gebruiken, herstel je de schade. Je haar wordt minder pluizig en gladder. Dit is dus in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Even los van deze shampoo

Heb je heel zwak en / of beschadigd haar, dan kun je zelfs een keratine shampoo kopen om je haar een flinke oppepper te geven. Doe dit niet zomaar. In keratine shampoo zitten stoffen waarvan bekend is dat ze kankerverwekkend zijn, zoals het conserveermiddel formaldehyde en al is de dosis in keratine shampoo laag, helemaal zonder risico is het niet [Bron]. 

Ubiquinone

Ubiquinone is de geoxideerde vorm, dat wil zeggen dat een verbinding met zuurstof wordt aangegaan, van het co-enzym Q10. Naar Q10 wordt al tientallen jaren onderzoek gedaan. Er zijn veel onderzoeken die aantonen dat er veel gezondheidswinst net Q10 te halen valt, maar er zijn net zoveel contra onderzoeken die hier geen of nauwelijks bewijs voor vinden.

The University of Michigan Health is in ieder geval niet overtuigd en geeft een aardig overzicht van claims waar bewijzen voor zijn, claims die twijfelachtig zijn en claims die gewoon niet kloppen [Bron].

Maar dit even ter zijde. Ik wil weten of er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het effect van ubiquinone op je háár. Een onderzoek uit 2009 lijkt hier een  positief antwoord op te geven [Bron].

Ubiquinone is goed oplosbaar in vet, maar niet in water. Dankzij emulgatoren in shampoo kan ubiquinone toch in een shampoo vermengd worden. Uit het onderzoek waar op deze pagina wordt verwezen blijkt dat er door gebruik van Q10 positieve effecten op haarzakjes zijn geconstateerd. Het lijkt er dus inderdaad op dat het gebruik van Q10 verouderingseffecten tegen kan gaan. Uiquinone is daarmee in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Polyquaternium-10 

Dit ingrediënt zit in veel shampoos heeft antistatische en hydraterende eigenschappen. Daarom wordt het aan veel shampoos toegevoegd. Het is in water oplosbaar en legt een filmpje over je haar.

Panthenol 

Dit zit in veel shampoos en is de alcohol vorm van vitamine B5. Panthenol hecht aan de schacht van je haar. Om iedere haar ontstaat zo een glad laagje. Dat geeft bescherming aan je haar en je haar lijkt dikker.

Glycol Distearate 

Dit ingrediënt zit in veel shampoos en maakt de shampoo dikker.

Caprylyl/capryl Glucoside

Vriendelijke stof die in veel shampoos zit en ook wordt gebruikt in kindershampoo. Het is volkomen biologisch afbreekbaar en is daarom ook voor natuurlijke shampoos (zelfs die met natuur certificaat) een acceptabel ingrediënt. Caprylyl/capryl Glucoside zorgt ervoor dat je shampoo schuimt en is tevens een emulgator, een stof die maakt dat twee stoffen die van nature niet kunnen mengen, dat toch doen. Denk hierbij aan olie en water dat van nature niet mengt, maar met een emulgator wel.

Citroenzuur 

Citroenzuur zit in veel shampoos. Het verlaagt de PH waarde van je shampoo en daardoor is het prettiger voor je hoofdhuid. Bij normaal gebruik is citroenzuur volkomen veilig voor volwassenen en kinderen [Bron].

Sodium benzoate (of natriumbenzoaat)

Dit is een conserveringsmiddel. In veel shampoos zit wel een conserveringsmiddel dat ervoor zorgt dat je shampoo langer houdbaar is. In producten die worden afgespoeld, zoals shampoo, mag meer sodium benzoate zitten als in producten die je niet afspoelt zoals deodorant. Sodium benzoate is bij normaal gebruik veilig voor volwassenen en kinderen [Bron]. 

Parfum (Fragrance) 

Dit is een algemene benaming voor een geurmiddel in cosmetica producten en zit eigenlijk in vrijwel alle shampoos.

Laureth-4 

Laurteth-4 is een emulgator en emulgatoren zitten in alle shampoos. Een emulgator zorgt dat andere stoffen oplosbaar zijn in water. Een emulgator maakt dat twee stoffen die niet met elkaar mengen zoals bijvoorbeeld water en olie. Dankzij een emulgator kunnen ze toch vermengd worden.

PEG-40 gehydrogeneerde castor olie en castor olie (2 ingrediënten)

De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft onderzoek gedaan naar castor olie, ook wel ricinusolie of wonderolie genoemd [Bron]. Uit dit onderzoek is gebleken dat het gebruik van castor olie veilig is. Van pure castor olie wordt beweerd dat het de hoofhuid schoon houdt. Het haar wordt er soepeler. Hierdoor beschadigt of breekt je haar minder snel. 

Uit een studie onder muizen is aangetoond dat castor olie de haargroei kan bevorderen [Bron]. Of dit voor mensen ook geldt, moet nog onderzocht worden, maar in principe zou dit dus in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar kunnen zijn.

Mica 

Mica zit in veel shampoos en is een verzamelnaam van een aantal mineralen en gebruik ervan geeft een zijde achtige glans op zowel je huid als je haar. Opgelost in cosmetische producten is mica veilig. In poeder vorm kan mica echter wel heel schadelijk zijn voor je gezondheid, zeker bij langdurige blootstelling aan mica

Het ingrediënt heeft echter nog wel een ander heel groot nadeel. Mica wordt in m.n. India uit de grond gehaald. Bij de winning van ervan komt nogal wat kinderarbeid kijken en dat maakt dit ingrediënt er één met een naar bijsmaakje, al wordt er sinds 2018 wel serieus actie ondernomen de winning van mica duurzamer te maken [Bron]. 

Butylphenyl methylpropional 

Dit ingrediënt zit in veel shampoos en wordt ook wel lysmeral genoemd. Het is een synthetische (kunstmatige) geurstof die doet denken aan lelietjes-van-dalen. Onderzoek heeft aangetoond dat lysmeral een stof is waar je allergisch voor kunt worden. 

De mogelijke schade die dit product kan veroorzaken zorgt ervoor dat er momenteel op Europees niveau een discussie wordt gevoerd om het gebruik van dit ingrediënt in zijn geheel te verbieden. Er zijn namelijk aanwijzingen dat veelvuldig gebruik van lysmeral een negatief effect op vruchtbaarheid van mannen kan hebben. Ook voor ongeboren kinderen kan lysmeral schadelijk zijn [Bron]. 

Alpha-Isomethyl Ionone

Alpha isomethyl Ionone is een synthetische geurstof met de geur van bloemen en zit in veel shampoos. Het zorgt dat je shampoo lekker ruikt, als is wat je lekker vindt ruiken natuurlijk heel persoonlijk. Als je allergisch bent voor geurstoffen dan is het gebruik ervan natuurlijk niet zo verstandig. Je kunt er bijvoorbeeld huiduitslag en / of jeuk van krijgen [Bron]. 

Linalool en limonene (2 ingrediënten)

Veel gebruikte vergelijkbare geurstoffen in onder andere shampoos. Vandaar twee ingrediënten onder één kopje. Je kunt allergisch reageren op zowel linalool als limone. De Consumentenbond raad producten met linalool sowieso af voor kinderen. 

Nog niet zo lang geleden werd gedacht dat contactallergie door linalool en limonene niet zoveel voorkwam. Dat heeft te maken met de manier waarop allergietesten werden uitgevoerd. Sinds een andere methode wordt gebruikt blijkt dat contactallergie door linalool en limonene juist relatief veel voorkomt [Bron}. En dat wel lastig als je allergisch blijkt te zijn voor één of beide stoffen, omdat ze beide veel worden gebruikt.

Glycerine

Glycerine is een zogenaamde humectant. Dat betekent dat glycerine in staat is vocht aan te trekken en vast te houden. Op die manier beschermt glycerine je haar tegen uitdroging en tegen pluizen.

Stugger grijs haar dat tussen dunner bruin haar doorgroeit geeft een pluizend effect. Glycerine gaat dat tegen en daarmee is glycerine in shampoo één van de werkzame ingrediënten bij grijs wordend haar.

Propylene glycol 

Propylene glycol zit in veel shampoos en is een vochtdrager. Het kan je huid ontzettend uitdrogen. Propylene ontvet daarnaast ook heel goed. Uit onderzoek blijkt dat je producten met propylene glycol beter niet op beschadigde huid kunt gebruiken [Bron].

Wat verontrustender is, is dat er ook een onderzoek is waarin wordt gesuggereerd dat bij een kind het gebruik van een product waar propylene glycol in zat schade aan het centraal zenuwstelsel heeft toegebracht [Bron]. 

Het verontrustende zit hem echter met name in het feit dat dit ingrediënt in zoveel producten wordt gebruikt.

CI 77891 (Titanium Dioxide)

Titanium dioxide zit in veel shampoos. In poedervorm behoort Titanium dioxide tot de stoffen die als mogelijk kankerverwekkend bekend staan. Poeder kun je inademen en daardoor kan het in je lichaam komen, waar het zich ophoopt [Bron]. In shampoo is Titanium dioxide opgelost. Zolang je de shampoo niet inslikt lijkt er daarom weinig risico. Het ingrediënt blijft in onderzoek bij het RIVM.

CI 77491 (Iron Oxides) 

Dit ingrediënt zit in veel shampoos zorgt voor kleur en heeft een matterend effect. Er lijken geen (grote) gezondheidsrisico’s te zijn aan gebruik van dit ingrediënt.

Plaats een reactie