Vrouwen in de overgang en hartklachten

Vrouwen in de overgang en hartklachten. Wat hebben die met elkaar te maken? Meer dan je misschien denkt. Een aantal symptomen die gekoppeld worden aan de overgang, blijken ook een symptoom te zijn voor vrouwen die misschien een hartinfarct hebben. Belangrijk genoeg dus om er eens aandacht aan te besteden.

In 2019 zijn in totaal 37.433 personen overleden aan hart- en vaatziekten in Nederland, 18.208 mannen en 19.225 vrouwen [bron]

Algemene symptomen en hartklachten.

Symptomen die van algemene aard zijn en kunnen duiden op een hartinfarct. Hierbij is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

 • Pijn of drukkend gevoel op de borst
 • Pijn tussen de schouderbladen
 • Zogenaamde uitstralende pijn naar bij voorbeeld je arm of je kaak
 • Zweten
 • Kortademigheid
 • Misselijk zijn of overgeven
Vrouwen in de overgang, overzicht symptomen hartaanval bij vrouwen

Vrouwen in de overgang en hartklachten.

Welke meer vage klachten die bij vrouwen ook kunnen duiden op een hartinfarct

 • Pijn in bovenbuik, kaak, rug of nek
 • Extreme moeheid
 • Duizeligheid
 • Onrustig of angstig gevoel
 • Snelle ademhaling

Wat het voor een arts lastig maakt is dat veel van met name de vage klachten dus ook een andere oorzaak kunnen hebben, zoals bijvoorbeeld de overgang. En vrouwen denken daar zelf ook eerder aan dan aan een mogelijk hartinfarct. 

Lees het verhaal van Heidi [bron]

Vrouwen in de overgang en hartklachten

Een deel van het verschil tussen mannen en vrouwen is te verklaren omdat vrouwen vaker problemen hebben in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart.

Over het algemeen zijn vrouwen gemiddeld bijna 10 jaar ouder dan mannen voordat ze hartproblemen krijgen. Dit zou verklaard kunnen worden doordat vrouwen totdat ze door de overgang zijn, beschermd voor door vrouwelijke hormonen. Als je vroeg in de overgang komt, wordt het risico op hart- en vaatziekten ook groter. Een vrouw die vóór haar veertigste in de overgang is loop ongeveer anderhalf keer meer kans op hart- en vaatziekten als een vrouw van vijftig.

Vrouwen die hoge bloeddruk of diabetes hebben, lopen eveneens een verhoogde kans op hartklachten

Vrouwen in de overgang en hartklachten

Een aantal zaken kun je weinig aan doen, omdat ze nu eenmaal genetisch zo bepaald zijn. Er zijn echter ook een aantal risicofactoren waar je wél wat aan kunt doen, door je leefstijl te veranderen.

Met stip op nummer 1 staat roken

Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten met een factor 2. Je loopt als rokende vrouw dus 2x zoveel kans op hart- en vaatziekten als een vrouw die niet rookt.

Roken beschadigt namelijk je bloedvaten en vóór de overgang beschermt je vrouwelijk hormoon oestrogeen je, maar de productie van dát hormoon neem in de overgang snel af en maakt je dus kwetsbaar.

Het blijkt wel dat mensen die zich óf bewust zijn van de risico’s van roken óf zelf al eens een hartinfarct hebben gehad zich daardoor laten motiveren om te stoppen met roken. [Bron]

Het is natuurlijk nogal zuur als je daarop moet gaan zitten wachten. Beter is om uit jezelf in te grijpen of tóch nog weer eens te proberen te stoppen met roken

Het is echt niet gek als je moeite hebt met stoppen met roken. Roken is niet voor niets een verslaving. Maar stoppen is mogelijk. Wil je weten hoe, lees dan het artikel De overgang en stoppen met roken

Vrouwen in de overgang en hartklachten, oorzaak 1 roken

Een tweede risicofactor is overgewicht

Overgewicht is lastig aan te pakken en de kans dat je gewicht toeneemt in de overgang is toch al groot. 

De verdeling van het vet zal ook veranderen: van peervorm naar appelvorm. Vet rond de heupen die voor die peervorm zorgde is niet zo erg. Maar als je meer op een appel gaat lijken betekent dat een toename van buikvet en veel buikvet verhoogt je risico op hart- en vaatziekten. [Bron]

Er zijn diëten die gericht zijn op vrouwen in de overgang, maar dat zal niet voor iedereen werken. Het kan wel helpen als je niet alleen op dieet gaat. Onderlinge steun kan daarbij essentieel zijn. 

Houd je doelen realistisch. Als je in 3 jaar 10 kilo bent aangekomen, verwacht dan niet dat je dat in twee maanden weer kwijt bent. Dat is niet alleen ongezond, het is ook vaak de basis van een jojo-effect wat uiteindelijk resulteert in nog meer kilo’s. 

Iedere kilo minder overgewicht is (niet meer)  meegenomen.

Een derde risicofactor is een hoge bloeddruk [bron]

Overgewicht is lastig aan te pakken en de kans dat je gewicht toeneemt in de overgang is toch al groot. 

Ook hier ben je als vrouw in de overgang in het nadeel. Doordat je oestrogeen productie stopt, is de kans groot dat je bloeddruk en cholesterolgehalte toch al gaan stijgen.

Deze factoren versterken elkaar ook nog eens. Ben je dus EN roker EN heb je overgewicht EN een hoge bloeddruk dan loop je écht een aanzienlijk verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Hart- en vaatziekten is doodsoorzaak nummer 2 bij vrouwen. 

Er sterven nu jaarlijks bijna 20.000 vrouwen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten.[bron]

Vrouwen in de overgang en hartklachten of toch de overgang?

Welke symptomen komen zowel bij de overgang als bij een mogelijk hartinfarct voor?

Opvliegers

Een bekend symptoom van de overgang, misschien wel het bekendste symptoom. Je kunt echter ook opvliegers krijgen van een te hoge bloeddruk. En dat kan leiden tot hart- en vaatziekten. 

De beste indicator die je als vrouw hebt: zitten er veel hartproblemen in je familie. Zo ja en rook je daarnaast ook nog of heb je overgewicht, dan is het toch verstandig je huisarts zo snel mogelijk te raadplegen en hem / haar te wijzen op de mogelijkheden van een hartinfarct. 

Het is nog niet bij alle huisartsen doorgedrongen dat er bij een vrouw andere symptomen van een hartaanval kunnen zijn.

Vage klachten die maar blijven doorzeuren

Je ‘gewoon niet goed’ voelen, (extreem) moe zijn, slecht slapen. Het zijn klachten die veel bij de overgang voorkomen, maar het kunnen ook signalen zijn dat er iets met je hart niet in orde is.

Gevoelens van onrust en angst

Onverklaarbare gevoelens van onrust en angst zijn in de overgang behoorlijk ‘normaal’ en is het nog geen overgang, dan kun je het ook nog aanzien voor een beginnende burn-out of als het winter is, een griep(je). Heb je naast die gevoelens van onrust en angst ook pijn in je bovenbuik of ben je duizelig, dan kan er ook heel goed iets met je hart aan de hand zijn.

Vrouwen in de overgang en hartklachten 

Of genoemde problemen met je hart te maken is voor een huisarts in principe uit te sluiten. Laat je huisarts een hartfilmpje maken.

Als je zeker weet dat er niets mis is met je hart, hoef je je daar in ieder geval niet meer ongerust over te maken en kun je naar mogelijke andere oorzaken van je klachten kijken.

Heb je nog wel twijfels of kom je er met je arts niet uit, dan kun je voor het speciale vrouwenspreekuur van HartKliniek telefonisch of online een afspraak maken. Je krijgt dan een afspraak met een cardioloog die gespecialiseerd is in vrouwen en hun problematiek. 

Telefoonnummer Hartkliniek 088 – 500 2000. Er zitten Hart Klinieken verspreid over het hele land.

Vrouwen in de overgang en hartklachten 

Voor overgangsklachten kun je bijvoorbeeld contact zoeken met een vrouwenconsulent bij Care For Women Informatie of als je liever zelf aan de slag gaat, kun je op de Homepage Vrouwen in de overgang ideeën, tips en suggesties vinden.

Naar de Homepage

Plaats een reactie