Wat kan je met NFT

Wat kan je met NFT. Het zou je gebeuren. Je hebt een digitaal kunstwerk gemaakt en het wordt verkocht voor $ 69.000.000 (ja echt: 69 miljoen dollar!). Nu komt het wel vaker voor dat kunstwerken voor ongelooflijk veel geld worden verkocht, maar het bijzondere aan dit kunstwerk was dat het een NFT was, ofwel een Non-Fungible Token. Dat is een volledige digitale record die eigenlijk alleen in de digitale wereld bestaat.

A. Scholtens
NFT gids voor beginners
Vergeet beleggen, stop met cryptomunten. Rijk worden doe je met de aan- en verkoop van NFT. Een eenvoudige afbeelding van een steen die verkocht wordt voor 1,3 miljoen dollar. En het goede nieuws? Jij had die steen óók kunnen maken.
€12,50 E-book

Bijzondere waarde NFT

Om alles in perspectief te zetten: er was iemand bereid om $ 69 miljoen voor een digitaal product te betalen, zonder dat werk ‘in huis’ te krijgen.

En hoewel dit bedrag dan wel extreem hoog is, is het niet uniek dat NFT’s voor heel veel geld van eigenaar veranderen.

Nadat deze verkoop bekend werd, is NFT in Amerika ontploft. Celebraties storten zich op de markt en moedigen hun (miljoenen) volgers aan dit ook te doen. Top sporter Stephen Curry, maar ook Snoop Dog, Justin Bieber, Lionel Messi en Jimmy Fallon hebben NFT’s omarmd.

De vraag die zich bij veel mensen opdringt is: hoe kan het dat afbeeldingen op het internet zó ontzettend veel waarde toegekend krijgen?

NFT is geen fysiek product

Want om het allemaal nog wat vreemder te maken: je koopt dus geen kunstwerk, je koopt het eigendom. De auteursrechten van het oorspronkelijke werk zijn en blijven in handen van de ontwerper of kunstenaar. Tweede merkwaardigheid: in veel gevallen zijn de afbeelding of animatie waar honderdduizenden of dus zelfs miljoenen euro’s voor is betaald, GRATIS te downloaden op het internet

Wat kan je met NFT, een plaatje van een aap
Gratis van het internet, iets voor een NFT?

Snap jij het nog??

Nog even op voorhand: van ALLES wat je kunt digitaliseren, kun je een NFT maken. Tekeningen, videofragmenten, geluidsfragmenten, virtueel grond (echt waar), selfies, tweets. Maar voor veel mensen is NFT zo al vaag genoeg, dus om het een beetje behapbaar te maken, beperk ik me in dit artikel even tot afbeeldingen, omdat de meeste mensen zich daar het makkelijkst een voorstelling bij kunnen maken.

Wat kan je met NFT

Om het allemaal een beetje te snappen, moet je begrijpen wat NFT’s zijn.

Wat NFT’s eigenlijk doen, is het eigendom van een werk vastleggen. Want als jij een (gratis) afbeelding van het internet download, heb je in feite een kopie van een origineel. Maar wie is nu waarvan de eigenaar? Als je een werk wilt doorverkopen, moet je weten wie de eigenaar is, want die heeft het recht van verkoop. Bij verkoop gaat daarbij het eigendom over van verkoper naar koper. In feite werken al onze markten zo, zowel fysiek als online. Een NFT legt vast wie eigenaar is van de betreffende afbeelding

Wat is een Non-Fungible Token?

Non-fungible wil zeggen; niet uitwisselbaar. Met een voorbeeld zal ik één en ander proberen te verduidelijken.

Stel dat jij een briefje van € 10 hebt. Wat in eerste instantie voor jou van belang is, is dat je € 10 hebt. Het zal je niet veel uitmaken wat er verder op het briefje staat. Dus als een bekende aan jou zou vragen om jouw briefje van € 10 te ruilen voor een ander briefje van € 10, dan vraag je je misschien af waarom je dat zou doen, maar op zich maakt het natuurlijk niet uit. Maar een briefje van € 10 heeft meer kenmerken dan alleen die 10 die erop staat. Er staat ook een serienummer op. En stel nu dat die kennis van jou een echte computergek is. Toen hij jouw briefje van € 10 zag, zag hij toevallig dat het serienummer uit louter enen en nullen bestaat; een binair nummer dus. Voor een computerfreak is dit nu ineens veel meer dan een briefje van € 10. Het is een bijzonder briefje van € 10 die in de wereld van je kennis wel eens veel en veel meer waard zou kunnen zijn. Dat briefje met dat bijzondere serienummer is non-fungible, want bijzonder en dus niet uitwisselbaar.

NFT is uniek en ondeelbaar

Als we dit nu vertalen naar NFT’s is een NFT een uniek digitaal item. NFT’s worden opgeslagen in blockchains en dat maakt het mogelijk om op ieder moment te bewijzen wie de eigenaar is en wat de historie achter de betreffende NFT is. NFT’s zijn dankzij de blockchain technologie ook bijzonder moeilijk te vervalsen en daarmee dus behoorlijk betrouwbaar.

Wat kan je met NTF; toekomstperspectief

De mogelijkheden van NFT’s zijn onuitputtelijk en wat dat betreft staan we pas aan het begin van een hele nieuwe reeks mogelijkheden die de digitale wereld nog veel verder kunnen ontsluiten. NFT’s kunnen worden gebruikt als lidmaatschapskaarten zodat alleen mensen met bepaalde NFT’s toegang kunnen krijgen tot bepaalde digitale ruimtes. Dankzij de openbaarheid van blockchain kun je bepaalde producten aan iedereen sturen die een bepaald token in eigendom heeft. In Amerika kregen de houders van een bepaalde beer NFT een honing NFT claimen die ze recht gaf op extra kortingen.

Je kunt (oplopende) kortingen aanbieden die gekoppeld zijn aan NFT’s en in tegenstelling tot kortingskaarten die we in de fysieke wereld hebben, zijn de voordelen niet meer gekoppeld aan de persoon, maar aan de eigenaar van de NFT. Je bonuskaart voor de supermarkt kun je via NFT dus nu ineens wel ten gelde maken.

A. Scholtens
NFT gids voor beginners
Vergeet beleggen, stop met cryptomunten. Rijk worden doe je met de aan- en verkoop van NFT. Een eenvoudige afbeelding van een steen die verkocht wordt voor 1,3 miljoen dollar. En het goede nieuws? Jij had die steen óók kunnen maken.
€12,50 E-book

Smart contract

NFT’s kunnen door kunstenaars en / of artiesten worden gebruikt om ook in de toekomst zeker te stellen dat als hun kunst (in welke vorm dan ook) wordt doorverkocht, zij bij die verkoop en eventuele volgende verkopen, hun deel aan royalty’s krijgen door het gebruik van smartcontracten die onlosmakelijk gekoppeld zijn aan het NFT.

Voor een deel is bovenstaande al mogelijk (smartcontracten kunnen worden gekoppeld aan NFT), sommige dingen staan nog in de kinderschoenen. NFT’s hebben op dit moment voor een bepaalde groep mensen met name verzamelingswaarde. Vergelijk het met de ‘klassieke’ voetbalplaatjes of Pokémon plaatjes. Ook hier worden voor bijzondere, lees zeldzame, exemplaren onvoorstelbaar hoge bedragen neergeteld. Het grote verschil is dus dat je bij een NFT geen fysieke objecten ontvangt.

NFT geeft identiteit

Voor sommige mensen is het eigenaar zijn van een bepaalde NFT een manier om uiting te geven aan hun identiteit. Als zijnde eigenaar van een afbeelding kun je die afbeelding bijvoorbeeld als profielfoto gebruiken op je social media. Het aantal groepen dat zich profileert met en via NFT’s groeit en het is dus steeds makkelijker een groep te vinden waar jij je bij thuis zult voelen. Ook hier kan aan het eigendom van bepaalde NFT’s meer of exclusieve rechten worden toegekend. Dit verhoogt dan de waarde van de NFT, want die rechten zijn gekoppeld aan de NFT.

Wat kan je met NFT

Wat de mogelijkheden van NFT’s uiteindelijk zullen zijn, is ongewis. Het kan in feite alle kanten uitgaan. Als blijkt dat het werken met NFT’s toch fraudegevoeliger is dan gedacht of dat er op andere manieren misbruik gemaakt kan worden dankzij NFT’s, dan is de kans groot dat NFT’s een stille dood zullen sterven. Het kan ook zijn dat er toepassingen ontwikkeld gaan worden die we nu nog niet eens kunnen bedenken. Wie had er 7 of 8 jaar gelden ooit aan NFT’s gedacht, laat staan overwogen er serieus geld in te steken?

Op dit moment is NFT booming en gaat er een hoop geld in om. In principe kan iedereen handelen in NFT’s of zelf NFT’s maken. Hoe dat werkt, wat je precies moet doen en waar je op moet letten, kun je lezen in mijn boek. En wie weet ben jij wel de volgende die in staat blijkt met foto’s van het internet een miljoenenbedrag te verdienen.

Plaatje van een olifant
Wordt dit een NFT succes?

Plaats een reactie