Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang. Kan de overgang misselijkheid veroorzaken?

Hoewel niet zo algemeen bekend, is misselijkheid een mogelijk symptoom van de overgang. Harde cijfers ontbreken, omdat misselijkheid veel oorzaken kan hebben. Misselijkheid kan veroorzaakt worden door hormoonveranderingen.

Aangezien hormoonveranderingen absoluut een grote rol spelen in de overgang, is de conclusie dat ook misselijkheid een overgangssymptoom kan zijn terecht.

Het is een symptoom dat wat minder voorkomt bij vrouwen die zich bewust zijn van de overgang, maar het kan dus wel degelijk. Maar goed: wat kun je er mee?

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Oorzaken van overgang en misselijkheid

De belangrijkste oorzaak van misselijkheid is de natuurlijke daling van je hormoonspiegels. Maar misselijkheid kan ook optreden als bijwerking van hormoonvervangende therapie. Opvliegers, verreweg het meest bekende en meest voorkomende symptoom van de overgang, kunnen ook tot misselijkheid leiden.

Verlaagde hormoonspiegels

De overgang zelf treedt op als gevolg van een daling van de vrouwelijke hormonen, oestrogeen en progesteron. Deze hormonen worden normaal gesproken geproduceerd in je eierstokken en helpen bij het reguleren van je menstruatie. Grofweg verminderen je eierstokken de hoeveelheid van deze hormonen tussen je 40e en 59e levensjaar. Dit gebeurt niet in één keer, maar gaat in golven en daarmee gaan veel symptomen ook in golven.

Een signaal dat je misselijkheid met de overgang samenhangt is als je ook wel eens misselijk bent geweest tijdens je menstruatie. Vlak vóór je menstruatie daalt je oestrogeen niveau namelijk ook. Daar kun je misselijk van worden. Gedurende de overgang daalt het oestrogeen niveau eveneens, dus als je gevoelig bent voor misselijkheid, kun je daar nu ook last van krijgen.

Een ander signaal dat je misselijkheid daadwerkelijk samenhangt met de overgang is als je misselijkheid ’s ochtends erger is dan later op de dag, net als bij een zwangerschap kan voorkomen.

Andere symptomen 

Andere mogelijke symptomen van de overgang die samen kunnen gaan met misselijkheid zijn onder meer:

 • hoofdpijn of migraine
 • duizeligheid
 • hartkloppingen
 • vermoeidheid
 • koude rillingen (“cold flashes”)
Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang, duizeligheid

Misselijk door opvliegers

Opvliegers worden beschouwd als het meest voorkomende symptoom van de overgang. Opvliegers kunnen de hele dag door komen en gaan. Kenmerkend zijn de warmtegolven in je bovenlichaam, met name je hoofd en borst. Je huid kan ook rood en vlekkerig worden.

Afgezien van warmte, kunnen opvliegers je laten zweten. Opvliegers die ’s nachts optreden, kunnen nachtelijk zweten veroorzaken, die beide je slaap kunnen verstoren.

Soms kunnen opvliegers zo sterk zijn dat ze je een gevoel kunnen geven misselijkheid.

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Hormoonvervangende therapie

Hormoonvervangende therapie bestaat uit in het laboratorium gemaakte oestrogeen en progestageen. Hoewel het kan helpen de symptomen tijdens de vroege menopauze te verlichten, zijn er ook ernstige bijwerkingen verbonden aan deze behandeling wanneer deze langdurig en in hoge doses wordt gegeven. Sommige van deze risico’s omvatten bloedstolsels en beroertes.

Er zijn ook andere niet-levensbedreigende bijwerkingen van hormoonvervangende therapie, waaronder dus misselijkheid. Andere bijwerkingen die zich kunnen voordoen zijn onder andere:

 • hoofdpijn
 • gevoelige borsten
 • opgeblazen gevoel
 • stemmingswisselingen
 • bloedingen

Het is voor vrouwen dan ook een moeilijke keuze om met hormoonvervangende therapie te beginnen, omdat de bijwerkingen heel ernstig en belastend kunnen zijn. Het wordt dan een keuze uit twee kwaden.

Iedere vrouw moet voor zichzelf beslissen of ze de bijwerkingen van hormoonvervangende therapie vindt opwegen tegen de klachten van de overgang. Laat je in ieder geval goed voorlichten door je arts en sta erop dat je arts contact met je houdt over wat de medicijnen met je doen.

Zijn er andere manieren om iets tegen de misselijkheid door de overgang te doen?

Je kunt eens een kritische blik op je voedingspatroon werpen en kijken wat er gebeurt als je de consumptie van de volgende voedingsmiddelen en dranken beperkt. Van deze voedingsmiddelen is inmiddels vastgesteld dat die misselijkheid en opvliegers kunnen verergeren.

 • alcohol
 • pittig gekruid voedsel
 • vet voedsel
 • warme gerechten
 • warme dranken
 • cafeïne houdende dranken, zoals koffie en thee
Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang, pittig eten mijden

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Er zijn een aantal zaken die je kunnen helpen je misselijkheid door de overgang te verminderen.

 • verminder stress zoveel mogelijk door ontspannende activiteiten te ondernemen (kijk ook op Training Stress beheersing via de BONC methode)
 • probeer elke dag te bewegen en doe dat zo veel mogelijk buiten
 • als je rookt, overweeg dan te proberen te stoppen, dit levert zo ontzettend veel gezondheidswinst op
 • eet vaker, maar dan wel in kleinere porties, bijvoorbeeld 6 x per dag in plaats van 3 x per dag
 • traditioneel worden pepermunt en gember gebruikt om misselijkheid te verlichten. Voor sommige vrouwen helpt het al als ze het alleen maar ruiken. Je kunt proberen om een etherische olie van pepermunt op een tissue te doen en eraan te ruiken. Een andere mogelijkheid om te proberen is een thee van verse gember of muntblaadjes. Dit kan helpen je maag te kalmeren.

Wat kun je doen aan misselijkheid door opvliegers

Met een aantal maatregelen kun je proberen de misselijkheid veroorzaakt door opvliegers te verminderen of zelfs te voorkomen

 • drink veel water, vooral als je een opvlieger aan voelt komen
 • draag je kleding in lagen zodat je wat uit kunt trekken als je een opvlieger aan voelt komen, bij voorkeur van ademend katoen of andere natuurlijke stoffen
 • zorg dat je slaapkamer ’s nachts koel is
 • houd koele kompressen of draagbare ventilatoren bij de hand om je lichaam te kunnen koelen
 • kijk voor meer informatie over opvliegers op Opvliegers in de overgang 

Voeding tegen misselijkheid: fyto-oestrogeen

Je kunt ook via je voeding zorgen dat er weer oestrogeen in je lichaam terecht komt. Dit is plantaardige oestrogeen en wordt ook wel fyto-oestrogeen genoemd. Sommige vrouwen ervaren verlichting van hun klachten door bewust fyto-oestrogeen aan hun dieet toe te voegen. 

Hier zit echter wel een kanttekening bij. Met name de veiligheid geeft reden tot zorg, want er zijn signalen dat langdurige inname van fyto oestrogeen kan leiden tot borstkanker en onvruchtbaarheid. Dat laatste is natuurlijk niet zo’n probleem, want de overgang betekent sowieso het einde van je vruchtbaarheid. 

Het is zeker niet verstandig als je al een hormoonpreparaat slikt, ook nog eens heel bewust extra fyto oestrogeen via je voeding in te nemen zonder met je arts te overleggen.

 

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang, spruitjes

In welke voedingsmiddelen zit fyto-oestrogeen?

Er is meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar met name de gezondheidsrisico’s bij mensen. Op dit moment spreken de onderzoeken die gedaan zijn elkaar nog wel eens tegen, maar veel onderzoek is gedaan naar het effect van fyto-oestrogeen bij dieren.

In welke voedingsmiddelen zit fyto-oestrogeen?

 • soja, kool, spruiten, lijnzaad
 • klaversoorten (o.a.Trifolium subterraneum, T. pratense, T. repens)
 • luzernesoorten (o.a. Medicago sativa, M. denticulata, M.hispida)

Sommige vrouwen geven aan daadwerkelijk verlichting te ondervinden als ze voedingsmiddelen met fyto-oestrogeen nuttigen. Je kunt het beste met je arts overleggen of het verstandig is om ook in jouw geval bewust meer van dit soort voeding te gaan gebruiken.

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Medicijnen op recept

Als je symptomen na drie maanden niet verbeteren door veranderingen in levensstijl, kan je arts medicijnen voorschrijven. Voor sommige vrouwen is de misselijkheid zo belastend voor hun dagelijkse leven dat het gebruik van medicijnen echt een optie is of misschien wel de enig overgebleven. 

Het vervelende is, dat de medicijnen die hiervoor gebruikt worden ernstige bijwerkingen kunnen hebben. Het wordt dan kiezen uit twee kwaden.

Mogelijke behandelingen zijn onder meer:

Hormoon vervangende therapie.
HVT, HRT, HST, je kunt diverse afkortingen tegenkomen, maar het gaat om medicijnen die op kunstmatige wijze je verlaagde hormoonspiegel weer aanvullen . Sommige vrouwen worden er misselijk van en bij andere vrouwen verdwijnt de misselijkheid juist. Iedere vrouw die begint met HVT moet zich goed laten informeren door haar arts. Iedere HVT kan zware en ernstige bijwerkingen hebben en daarom lang niet geschikt voor iedereen.

Risico’s van HVT zijn o.a. verhoging van de kans op  

 • Bloedproppen
 • Hartinfarct
 • borstkanker

Maar soms is de ellende die je ervaart van je overgangssymptomen zo groot, dat HVT absoluut moet worden overwogen. Word je misselijk van de HVT dan kun je proberen de HVT in te nemen tegelijk met een beetje eten.

Wees altijd open naar je arts over de supplementen die je eventueel gebruikt of bewust een dieet volgt, want dit kan een wisselwerking hebben met hormoon medicijnen. Van Sint Janskruid is bijvoorbeeld bekend dat die een wisselwerking heeft met een aantal anticonceptiva, maar ook met hartmedicatie en antidepressiva.

Wat kan je arts je voorschrijven?

Orale anticonceptiva
Laag gedoseerde anticonceptiepillen kunnen helpen tegen misselijkheid. Je krijgt via De Pil dan precies genoeg vrouwelijke hormonen binnen om misselijkheid veroorzaakt door de overgang tegen te gaan.

Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s)
In lage doses kunnen SSRI’s helpen bij het verlichten van opvliegers en bijbehorende symptomen. Dus als je misselijk wordt bij opvliegers kan dit medicijn helpen. Ben je om andere redenen misselijk, dan zijn SSRI’s minder geschikt aangezien één van de mogelijke bijwerkingen misselijkheid is. Ook voor andere overgangsklachten kunnen SSRI’s worden voorgeschreven. Ze kunnen ook helpen bij  de behandeling van stemmingswisselingen of om ’s nachts beter te slapen.

Wat kun je doen aan misselijkheid door de overgang

Misselijkheid is een mogelijk symptoom van de menopauze dat kan worden veroorzaakt door veranderingen in je hormonen. Het kan ook een bijwerking zijn van opvliegers of Hormoon vervangende therapie. 

Misselijkheid is niet het meest voorkomende symptoom tijdens de overgang. Voor vrouwen die er wel mee te maken krijgen, kan het je dagelijkse functioneren behoorlijk belemmeren. Alle reden dus om het serieus te nemen en proberen er iets aan te doen.

Plaats een reactie