Werken aan jezelf

Soulcamp. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Werken aan jezelf….hmm. Bootcamp ken ik wel, de term althans en verder dan dat hoeft ook niet, want ik zie me mezelf nog niet afbeulen in de modder en crawlend onder een net door….. 

Oké, dit is een vooroordeel, maar het geeft mij voorlopig een mooi excuus vooral geen bootcamp te hoeven doen.

In de modder

Werken aan jezelf: Soulcamp

Maar Soulcamp dan. Wat is het? Soulcamp is een platvorm waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Je vindt er unieke online learning programma’s voorzien van video’s en opdrachten die kennis over jezelf en kennis in jezelf helpen vergroten. Zo creëer je meer balans in je leven. Soulcamp is een kampeerreis voor je innerlijk, en maakt niet uit of je dat ‘ziel’, ‘geest’ of iets anders wilt noemen.

Het begint met de bekende zin van Lao Tzu (604 v. Chr. tot 507 voor Chr.):  “Ook een reis van 1.000 kilometers begint met één enkele stap.” 

Op weg dan maar.

ook een lange weg begint met één stap

Eerste blik op de site

Als je een idee wilt krijgen van wat de site te bieden heeft is er gratis content beschikbaar. Je moet daarvoor wel een (eveneens gratis) lidmaatschap afsluiten. Daarvoor krijg je toegang tot een gratis boek met 8 inzichten om je gelukkiger te voelen in je relaties, in je baan en met jezelf. Daarnaast krijg je de beschikking over 4 geleide meditaties die je door een hectische dag heen helpen: Wakker worden, Ontspanning, Dag afsluiting en een Meditatie op alle niveaus.

Werken aan jezelf, de hoofdrol van je leven

Ik ben met name geïnteresseerd in het programma van Margot Hallemans: “Stap in de hoofdrol van je leven.” Zij is een actrice. Als iemand weet wat het is om een rol te spelen, is zij het wel. Ik wil alleen wel méér dan een rol, zelfs al is het een hoofdrol. Op mij komt het ‘spelen’ van een rol namelijk niet direct over als een manier om mijn leven een zinvolle invulling te geven.

Voor het inloggen op het programma heb je een wachtwoord nodig. Die kun je zelf instellen als je het programma hebt gekocht.

Werken aan jezelf. Het programma

Het programma bestaat uit 10 video’s en een aansluitend werkboek. Op blz. 2 van het werkboek staan 10 adviezen, handreikingen zo je wilt, hoe je het beste om kunt gaan met het programma om het voor jou zo succesvol mogelijk te laten zijn. Het programma is geen wedstrijd, kies je eigen tempo. Bouw periodes in tussen de video’s die je wilt bekijken en de bijbehorende vragen zodat je jezelf tijd gunt en geeft om tot nieuwe inzichten te komen, maar ook om die te verwerken.

interessante online cursus, werken aan jezelf, inhoud van de video's
Inhoud van de video's

Het programma inhoudelijk; de video’s

Margot vertelt in de video’s wat het programma voor haar zelf heeft betekent, zowel in haar privé leven als in haar professionele leven als actrice. 

Kampvuur

Ik kreeg een beetje het gevoel van een ‘kampvuur gesprek’. Misschien ken je het wel als je wel eens gekampeerd hebt. Meestal heb ik zelf een paar dagen nodig om in de ‘kampeer flow’ te komen. Het werk loslaten, de rompslomp van thuis is even ver weg en er ontstaat rust en ruimte in mijn hoofd. Herken je dat? 

En dan op een avond als het donker is geworden, zit je voor je tent. Jij of iemand anders heeft een vuur aangestoken en je staart in de vlammen, glas wijn in je hand. Je nipt aan het glas en je overdenkt waar je staat in je leven. Heb je dan het geluk dat er goed gezelschap in de buurt is, dan kunnen er mooie diepgaande gesprekken ontstaan. Dát gevoel. 

Dat kun je ook een beetje krijgen als je naar de video’s van dit programma kijkt. Margot vertelt en je kunt in alle rust luisteren en uit de video’s halen wat bij jou past. En vind je dat niet zo één-twee-drie dan zet haar manier van praten je in ieder geval aan het denken. En dat is nou net de bedoeling…..

Kampvuur

Het programma inhoudelijk; het werkboek

Het werkboek neemt je stap voor stap mee door het programma. Je kunt het downloaden en eventueel uitprinten (34 pagina’s), maar je kunt de vragen ook digitaal beantwoorden. De vragen zijn bedoeld om je aan het denken te zetten, maar ook om je bewust te worden van je eigen denkpatronen. 

Aan iedere video zijn vragen en opdrachten of oefeningen gekoppeld. Waar je misschien wel even aan moet wennen is dat het werkboek is geschreven op de Vlaams sprekende medemens. Voor Nederlandstaligen kunnen vragen daarom soms wat vreemd overkomen, al is de strekking van de vraag wel duidelijk.

Voorbeeld: “Om te kunnen communiceren heb ik nood aan..”

Werken aan jezelf, eenvoud en kracht

Wat ik zelf plezierig vind is de eigenlijke eenvoud van bepaalde oefeningen. Bijvoorbeeld in het niveau mind. Herken dat je in een negatieve spiraal zit, als vind ik dat herkennen op zich nog moeilijk genoeg. Maar daar geeft het werkboek dus advies. Als je in een negatieve spiraal zit, zal je lichaam signalen gaan afgeven: hoofdpijn, stijve nek, maagpijn, hoge ademhaling. Als je leert DAT te zien, te herkennen dus, kun je er ook iets mee. 

Het eerste na het herkennen is het erkennen. Het is er, je zit (weer) in de negatieve spiraal en dan…. wil je eruit. Natuurlijk! En dan krijg je even simpele als effectieve mogelijkheden om iets te doen. 

Ademhalen

Het allerkrachtigste instrument dat je altijd bij je hebt en dat ongelooflijk veel voor je lichaam en welbevinden kan doen, is je ademhaling. Door na de erkenning van je negatieve spiraal letterlijk even te gaan zitten om drie keer diep (écht diep) adem te halen, geef je je lichaam de mogelijkheid de spanning in je lichaam op te lossen. Je kunt weer even verder. Voor een definitieve oplossing heb je natuurlijk wel wat meer nodig dan diep ademhalen. Je zit in een gedragspatroon en dat mag je zien te doorbreken. Ook daar heeft het werkboek tips en adviezen voor.

interessante online cursus, werken aan jezelf, zelfvertrouwen
interessante online cursus, werken aan jezelf, ontspanning

Werken aan jezelf, afsluiting

Tijd om de Soulcamp te beëindigen. Ik ruim de virtuele tent op en keer huiswaarts. Mijn weekendtas vol met mooie gedachten over mezelf en hoe ik door mijn eigen waarde waardevol kan zijn voor anderen.

Wil je zelf een keer op Soulcamp? Of ben je nog niet helemaal overtuigd, maar wel nieuwsgierig? 

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *