Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

Door oefeningen kun je je zelfvertrouwen vergroten. Deze pagina geeft je twee eenvoudig toe te passen, en daardoor praktische oefeningen om je zelfvertrouwen (weer) op te bouwen. 

Zelfvertrouwen en succes

Eén van de grootste boosts voor je zelfvertrouwen is succes. Het gevoel dat je iets op EIGEN KRACHT hebt bereikt. Soms is dat een brug te ver. Je zelfvertrouwen is al zover geslonken dat je eerst weer een goed gevoel over jezelf moet gaan krijgen. En dan is er ook nog een verschil tussen de dingen goed doen en de goede dingen doen.  

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen

We willen de goede dingen doen en die dingen dan wel goed doen. De oefeningen op deze pagina is zo opgezet dat je dit bereikt: je doet de goede dingen goed.

Leer 2 eenvoudige oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen; oefening 1:

Ik ben nog wel eens wat “wild” in mijn bewegingen, dus stoot ik wel eens iets om. Vandaag heb ik een mooi bierglas op die manier gebroken. Vroeger zou ik hebben gezegd: “Ik baal van mezelf.”

leer 2 eenvoudige oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten

Inmiddels heb ik geleerd dat soort gedachten te corrigeren. Ik baal niet (meer) van mezelf, ik baal van mijn gedrag! En dat is écht iets anders. Waar ik in het geval “Ik baal van mezelf” mijn hele persoonlijkheid ophang aan één vervelende eigenschap, benoem ik in het tweede geval “Ik baal van mijn gedrag” dat ene element dat ik niet zo leuk vind aan mezelf: mijn enigszins onbehouwen gedrag.

De goede dingen doen

Eén van de goede dingen doen is zorgen dat je je leert realiseren dat elke dag dingen goed zijn gegaan en een stapje verder: dat JIJ elke dag dingen goed doet. Om dit goed te doen is er de volgende oefening om je zelfvertrouwen te vergroten.

Schrijf één ding op dat niet goed gaat of wat niet goed is gegaan. Begin met “kleine” dingen. Je bent aan het leren en fietsen of zwemmen leerde je ook niet in één dag.

Teleurgesteld

Wat ging vandaag niet goed:

Ik heb een mooi bierglas gebroken

Schrijf er twee dingen tegenover die WEL goed gingen. En ook hiervoor geldt: houd het eenvoudig. Ook eenvoudige dingen die goed gaan, zijn de moeite waard om te benoemen. Als jij het de moeite waard vind jezelf op je donder te geven omdat iets niet goed gaat, dan mag je nu twee keer zoveel moeite doen om jezelf weer waarde terug te geven.

leer 2 eenvoudige oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten, wees van waarde voor een ander

Wat ging vandaag wel goed:

1) Ik heb mijn moeder gebeld, die daar erg blij mee was
2) Van mijn verjaardagsgeld heb ik een boek gekocht

Wat zeggen deze twee zaken nu?

Bij het eerste heb ik een ander blij gemaakt. Dat vind ik waardevol. Dat maakt mij waardevol voor een ander.

Bij het tweede heb ik mijzelf waardevol gemaakt. Ik vind blijkbaar dat ik waardevol genoeg ben om een boek voor te kopen.

Twee keer “waardevol” tegenover één onhandige handeling. 

Het inzicht dat hier belangrijk is:

Het glas is en blijft stuk, maar mijn eigenwaarde niet.

Wat ging vandaag wel goed:

1) Ik heb mijn moeder gebeld, die daar erg blij mee was
2) Van mijn verjaardagsgeld heb ik een boek gekocht

Hoe helpt deze oefening mijn zelfvertrouwen vergroten?

Daarvoor moeten we gaan kijken wat zelfvertrouwen eigenlijk is.

Ieder mens voelt zich wel eens miskend, alleen, eenzaam, ongelukkig of een mislukking. Dat hoort bij het leven. De mate waarin je zelfvertrouwen hebt, bepaalt wat er vervolgens gebeurt. Heb je weinig vertrouwen in jezelf, dan zul je je langer en dieper miskend, eenzaam, ongelukkig en een mislukking voelen. 

Gezond zelfvertrouwen

Een gezond vertrouwen in jezelf zorgt ervoor dat je niet langdurig uit het veld geslagen bent. Gezond zelfvertrouwen laat je uithuilen en weer opstaan, wijzer geworden door wat je hebt meegemaakt. Op het moment dat er iets misgaat in je leven, en we houden het klein: ik heb een mooi bierglas gebroken kan ik op twee manieren reageren.

Reactie zonder zelfvertrouwen

“Ik ben veel te wild. Zie je wel, heb ik weer een glas stuk gemaakt. Kluns die ik ben. Ik kan ook niets goed doen.”

gebroken glas

Wat doet deze reactie voor mijn zelfvertrouwen?

Hiermee beschadig ik mijzelf. Ik haal mijn eigen waarde onderuit en breek mijn zelfvertrouwen af. En het trieste als ik zo reageer is: ik doe het zelf….IK zeg het vertrouwen in mezelf hier op…..

Reactie met zelfvertrouwen

 

“Niet zo handig van me. Misschien moet ik de glazen in het vervolg achter op het aanrecht tegen de muur zetten. Dan kan ik ze niet zo snel omstoten.”

Waar denk je dat ik me na een paar uur beter bij voel?

leer 2 eenvoudige oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten, je kunt het

Natuurlijk zijn er ook situaties waarin het veel lastiger gaat en dat deze oefening minder goed werkt. Ik heb heus wel eens een keer dat ik terugval. 

Gedragsverandering kost tijd en gaat met vallen en opstaan, maar deze oefening om je zelfvertrouwen te vergroten helpt wel degelijk. Tegenover alles wat je niet goed vindt gaan, zet je het dubbele wat je wel goed vindt gaan. 

“Kweek” waardering voor jezelf, dan ga je (weer) in jezelf geloven en ga je jezelf weer vertrouwen.

Zelfvertrouwen vergroten oefeningen; oefening 2

Investeer in jezelf. Ken jezelf waarde toe. Investeren in jezelf kan op veel manieren:

-Geef jezelf een boek of iets dergelijks cadeau.

-Schrijf je in voor een cursus en kies als het even kan voor een cursus waar je (al is het maar een klein beetje) voor moet betalen.

-Maak tijd voor jezelf en besteed die tijd aan jezelf.

Waarom helpt deze oefening je zelfvertrouwen vergroten?

Wat deze drie zaken gemeenschappelijk hebben, is dat ze waarde hebben. Een cadeau heeft waarde, een cursus waar je voor moet betalen heeft waarde en tijd heeft waarde. 

Door die waarde vervolgens aan jezelf te geven, zeg je tegen jezelf en je omgeving: IK heb waarde. En door het cadeau, de cursus of de tijd voor jezelf verhoog je je waarde. Als jij je gaat realiseren dat je waardevol bent, dat je de moeite van een investering waard bent, leg jij een stevig fundament waarop je je zelfvertrouwen kunt bouwen. 

Het inzicht dat hier belangrijk is:

Omdat je fundament degelijk is, zal je zelfvertrouwen solide zijn.

Waardevolle investering in jezelf
interessante online cursus, zelfvertrouwen vergroten oefeningen, geloven in jezelf

Naar de Homepage

Plaats een reactie